Lukijoilta: Me kaikki olemme lähettiläitä!

Mustasaaren kunnanvaltuusto oli kahden päivän ajan Skellefteåssa Ruotsissa lokakuun alussa. Syinä vierailuun olivat tutustuminen akkuteollisuuden tuomaan muutokseen, oppiminen Skellefteån prosessista sekä inspiroituminen niiden teollisuusyritysten tulosta, joiden uskomme aloittavan toimintansa Vaasan seudulla lähitulevaisuudessa.

Opintomatka oli erityisen onnistunut. Oli hyödyllistä kuulla siitä, miten osaavia työntekijöitä houkutellaan, ja muodostaa parempi käsitys tämän valtavan hankkeen tuoman muutoksen mittasuhteista. Pelkästään Northvoltin tulo on antanut sille alueelle jo nyt lähes 4 000 työpaikkaa – tavoite on väestön nettolisäys 17 000 henkilöllä 9 vuoden kuluessa.

Jos aiesopimukset Johnson Mattheyn ja Freyrin kanssa johtavat yritysten tuloon, ei tarkkaan tiedetä, montako työpaikkaa syntyy, mutta niitä on valtavasti. Ja ihmisten tulomuutto muodostuu myös suureksi. Tästä tulee paljon verorahoja käytettäväksi asukkaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen, ja tämä puolestaan antaa lisäarvoa sille, että saa asua täällä maailman parhaassa paikassa, Pohjanmaalla.

Ei yksinkertaisesti riitä, että tehdään asioita niin hyvin kuin voimme, kun teemme Giga-Vaasan akkutehtaista todellisuutta. Meidän täytyy pystyä parempaan: meidän täytyy tehdä ihan kaikki, mitä voittamiseen tarvitaan. Siihen tarvitaan suuria satsauksia mm. infrastruktuuriin, asuntoihin ja palveluihin. Meidän täytyy valmistautua niin käytännöllisesti kuin ajatuksenkin tasolla toivottamaan kaikki uudet ihmiset tervetulleiksi seudullemme.

Kunnan puolelta haluamme lisätä läpinäkyvyyttä käynnissä olevaan muutokseen ja ottaa asukkaat paremmin mukaan. Mutta meillä kaikilla on tärkeä rooli maailman muuttuessa vihreämmäksi, ja haluamme Vaasan seudun selviävän voittajana.

Meillä pitää olla uskoa akkuteollisuuden ja seutumme liittoon. Meidän pitää myös antaa maailman tietää, että uskomme, haluamme ja voimme. Tämä koskee meitä kaikkia.

Toivomme, että kaikki mustasaarelaiset ja pohjalaiset ovat yhdessä meidän kanssamme, ihan jokainen Pohjanmaalla asuva on seutumme lähettiläs. Olkaamme ylpeitä siitä, mitä olemme, ja siitä, mitä meistä voi tulla.

Mustasaaren kunnanvaltuusto

(RKP, MSK, SDP, KD ja PS)

Kommentoi