Lukijoilta: Mercosur-neuvottelut suljetuin ovin

Ceta-kauppasopimuksen jälkeen on seuraava vapaakauppasopimus ovella. EU on jo nyt tehnyt sopimuksen etelä-amerikkalaisten Mercosur-valtioiden kanssa (Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay). Neuvottelut käytiin suljettujen ovien takana ilman minkäänlaista parlamentaarista kontrollia. Neuvotteluissa oli mukana EU:n virkamiehiä, lobbareita ja konsernien edustajia.

Alankomaiden Greenpeace sai käsiinsä salaiset neuvottelupöytäkirjat. Mercosur-sopimus on skandaali: EU toimittaa tullivapaasti autoja Etelä-Amerikkaan ja sallii vastatoimituksena valtavan halpalihan ja geenikäsiteltyjen elintarvikkeiden tuonnin Eurooppaan. Laatutarkastusta ei käytännöllisesti katsoen ole.

”Autoja halpalihaa vastaan meille kaikille” – profit autoteollisuudelle ja lihan-jalostamoille, kuluttajien, ympäristön ja eläinten kustannuksella.

Mercosur on pahempi kuin Ceta. Tuonnin kokonaisarvo on kahdeksan kertaa suurempi. Mercosur-maat ovat maatalouden suurvaltoja. Ne tuottavat etupäässä halpaa naudan ja siipikarjan lihaa massatuotantona, jossa käyttävät hormoneja, antibiootteja ja kasvuntehosteita. Kuluttajan terveys- ja ympäristönormit ovat alhaisempia kuin EU:ssa.

Vuoteen 2022 mennessä sademetsistä täytyy väistyä suunnilleen Saksan liittotasavallan kokoinen alue nautojen ja geeni-maissin tieltä. Mitä tämä suunnaton sademetsien tuho vaikuttaa ilmastoon, sitä ei voi vielä edes kuvitella.

Jotta Mercosur-sopimus voisi astua voimaan, sen pitää saada hyväksyntä kaikilta EU-mailta. Ceta hyväksyttiin, vaikka useiden maiden väestöstä jopa 80 % oli sitä vastaan.

Nähtäväksi jää, minkä kannan Suomen päättäjät ottavat. Ehkä olisi hyvä, että päättäjien nimet olisivat kaikille jo etukäteen tiedossa. Tämä käytäntö velvoittaisi päättäjiä enemmän perehtymään asiaan, eikä vain olemaan samaa mieltä kuin asiaa valmistelleet ”asiantuntijat”, lobbarit, liha- ja autoteollisuuden edustajat sekä Saksan ja Ranskan hallituksia lähellä olevat piirit.

Tässä muistin virkistämiseksi sähköverkon (kansallista omaisuutta, joka on monopoliasemassa kuluttajia kohtaan) myynti ulkomaiselle pörssiyhtiölle.

Päättäjiä oli tuolloin kahdeksan poliitikkoa ynnä virkamiehiä ja avustajia. Jos ei huomioida näitä virkamiehiä ja avustajia, koska heidän interessinsa voivat olla mitä tahansa, vaan tarkastellaan näitä suomalaisia poliitikkoja.

Näiden poliitikkojen joukossa oli vain yksi ainut henkilö, joka esitti eriävän mielipiteen myynnistä (tieto erään päivälehden artikkelista).

Tämä Mercosur-sopimus on niin laaja, kauaskantoisine vaikutuksineen, että tällainen sopimus tulisi alistaa kansanäänestykseen, eikä vain muutaman EU-poliitikon päätettäväksi. On vaara, että päättäjät antavat myöntymyksensä sopimuksen allekirjoitukselle, koska ”asiantuntijat” näin suosittelevat.

Suomen päättäjien on nyt heti puututtava asiaan. Mercosur-sopimus ei missään tapauksessa saa astua voimaan.

Jos vapaakauppasopimus astuu voimaan, sen jälkeen on turha hurskastella brasilialaisen lihan EU-tuontikiellolla.

Tällöin täytyy alistua ajatukselle, että se on sittenkin itse perkele, joka poliitikkoja helvetistä ohjaa.

Kari Konttas

Isokyrö

Kommentoi