Lukijoilta: Metsähallitus loistaa jälleen!

Joskus Metsähallituksen toimet ovat kuin sanelupolitiikka. Viimeisin esimerkki koskee Sommarön linnakkeen aluetta. Mm. kyläneuvostomme ja huolestuneet yrittäjät ottivat yhteyttä MH:een ja ilmaisivat eriävät mielipiteensä tien sulkemisesta alueelle. Asia ylitti yhtäkkiä Yle 1:n uutiskynnyksen. Siellä meille kerrottiin, että tie on suljettu. Sanelupolitiikkaa vai sattumaa? Uuden pysäköintialueen valmistuminen on hyvä asia. Alueen sulkeminen puomilla on aivan muuta.

Vallgrundilaisten harmistuminen on helpompi ymmärtää, kun tiedetään asian taustat. Armeija hallitsi linnakealueella 1939–87. Jouluaattona -39 sotilaat alkoivat kiinnittää kahta tykkiä niemen kallioille Vaasan väylää suojelemaan. Tykkejä ei käytetty, koska paksu jää suojasi kaupunkia Neuvostoliiton mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

Rauhan tultua armeija halusi jäädä alueelle. Sen läsnäoloa arvostettiin ja kyläläiset myivät mielellään maat.

Kun armeija päätti sulkea ja myydä harjoittelualueensa, Mustasaaren kunta kysyi vallgrundilaisilta mielipidettä alueen kehittämisestä. Kyläläiset eivät innostuneet asuntorakentamisesta. He halusivat alueen pysyvän kaikille avoimena ulkoilualueena.

Kun MH halusi rakentaa vaellusreitin Sommarösundista ”linnoitukseen”, vallgrundilaiset järjestivät talkoot ja antoivat luvan vaellusreitin rakentamiseksi maittensa kautta. Projekti oli kyläneuvoston alaisuudessa. Juuri nyt vastaavaa olisi vaikeaa saada aikaiseksi.

MH:n hallinnoimana aikana linnakealue on sisällytetty Natura 2000 -verkkoon ja osaksi maailmanperintöä.

Alue ei todellakaan ole sitä, mitä tarkoitamme yleensä luonnonsuojelualueella. Se on ihmisen tekemä kulttuurimaisema, jolla on kaunis luonto. Alueella on mm. bunkkereita, monia laajoja betonilaattoja, voimajohtoja jne. On myös väliaikaisesti (?) erilaisten jätteiden varastointiin tarkoitettu alue: lankkuja, vanhoja kattolevyjä… Tältä se on näyttänyt 30 vuoden ajan! Luonnonsuojelualue? Ehdottomasti ei siltä näytä, mutta todellakin erinomainen ulkoilualue.

Nyt uimarannalle ja rantanuotiopaikalle vievästä tiestä on tullut punainen vaate MH:lle. Puomilta kumpaankin paikkaan on noin kilometri. Osittain kalliolle rakennettu tie on alkujaan tarkoitettu armeijan raskaille kuljetuksille. Vaikka tietä ei ole merkittävästi hoidettu, se on yhtä hyvä kuin käyttöön otettaessa kauan sitten.

Soitin MH:een ja puhuin kahdelle ihmiselle. Palvelu oli ystävällistä ja informatiivista. Siitä en halua valittaa. Väitteittäni ei kuitenkaan kuultu. Tuntui, että päätökset alueen käytöstä oli jo tehty.

Ilmeni, että MH:lla ei ole tietoa alueen kävijä- ja liikennemääristä ja siitä, missä ihmiset viihtyvät eri vuodenaikoina. Tiedot löytyvät helposti aluetta paljon käyttäviltä kyläläisiltä.

Keskitalvella alueella käydään yleensä vain viikonloppuisin. Kesäpäivinäkin liikennemäärät ovat maltillisia. Harvat asuntoautot, joilla alueella yövytään, eivät ole häiriöksi. Autoilijat ajavat 20 km:n rajoitusta hitaammin. Ei ole kaahailua, ruuhkia eikä onnettomuuksia.

Minulle kerrotaan, että tie ei kestä kulutusta ja siksi se aiotaan muuttaa niin kutsutuksi esteettömäksi luontopoluksi. Tämä tarkoittaisi mm. sitä, että tien pintamateriaalina saatetaan käyttää tuhkaa. Sen jälkeen tie ei enää sovellu autoliikenteeseen!

Hämmästykseltäni en edes saanut sanotuksi, että tietääkseni tuhkaa ei ole tielle saanut laittaa moniin vuosiin. Tutkimuksissa on ilmennyt, että tietuhka aiheuttaa mm. hormonimuutoksia linnuille ja luokitellaan nykyisin ongelmajätteeksi! Mutta ”Luonnonsuojelualueella ei voi olla tietä”.

Kysyttyäni, miksi vanhukset, liikuntaesteiset ja käytännössä myös lapsiperheet pidettäisiin näillä toimilla poissa luonnonrannalta ja rantanuotiolta, sain harkitsemattomia vastauksia!

Nuotiolle autoilevat ohjataan Klubbskatiin ja lapsiperheet ”julkisille” rannoille. Ymmärtääköhän MH täysin velvollisuutensa järjestää helposti saavutettavia kokemuksia luonnossa?

”Esteettömälle luontopolulle” on alueella sopivampia paikkoja kuin tie. En ymmärrä, miten alueen saavutettavuutta parannetaan uudella lukitulla puomilla.

MH:sta sanotaan vanhaa vartiotaloa vuokrattavan usein. Se on lievää liioittelua! Sitä vuokrataan muutaman kerran vuodessa.

Ymmärrettäisiin varmasti tien väliaikainen sulkeminen etenkin lastenleirien aikaan, jos silloin puomissa olisi tietoa, miksi tie on suljettu ja millä aikavälillä.

Anders Myntti

luonto- ja maailmanperintöopas

Mustasaaru

Kommentoi