Lukijoilta: Metsäkirkosta takaisin kirkkopolulle

Kaikki olemme nähneet ja kokeneet, mitä koronavirus sai aikaan muutamassa kuukaudessa. Se ajoi kirkot ja kappelit tyhjäksi sanankuulijoista. Se ajoi ihmiset luontoon, sekä eristyksiin toisistaan. Vaikka tilanne on jo tänään parempi, vaikutukset ovat kaikkien tunnistettavissa.

Kristittyinä tiedämme, että Jumala puhuu meille myös luonnon välityksellä. Tästä käytetään nimitystä yleinen ilmoitus, mutta se ei kuitenkaan korvaa Raamattumme erityistä ilmoitusta Jeesuksesta. Ilmoitusta hänestä, Vapahtajastamme.

Monelle meistä on tuttu laulu ”Nyt metsä kirkkoni olla saa, saan siellä palvella Jumalaa.” Näissä kirkonmenoissa ei ole kuitenkaan tärkeintä se, että me palvelemme Jumalaa, vaan se, että hän palvelee meitä. Ja sehän tapahtuu monella eri tavalla.

Ensin meitä puhuttelee luonnon kauneus, joka muistuttaa meitä hänestä. Hän on luojamme ja myös ylläpitäjämme. Kasvun ihme todistaa meitä siitä. Siitä me saamme häntä aina kiittää. Luther sanoi aikanaan, että luomakunta on Jumalan naamio, jonka taakse hän kätkeytyy. Saksalainen teologi Thielicke kirjoittaa: ”Emme voi todistaa Jumalan olemassaoloa, mutta luomakunta osoittaa miljoonilla sormillaan Jumalaa”.

Muistatko, miten edellä mainittu laulu jatkui? ”Mä otin kirjani kontistain, jonka äidiltä muistoks sain, hän on jo tallella siellä, tallella siellä.”

Paimentytöllä, joka tässä laulaa, oli myös eväät mukana. Ruumiinravinnon lisäksi oli myös hengen ravintoa. Oli kirja, oli sana. Vain tämän sanan turvissa äiti oli tallella siellä. Siihen ei edes kaunis luonto riittänyt. Mihin puu kaatuu, siihen se maatuu, pitää edelleen paikkansa.

Me voimme kuulla sanaa myös luonnon temppelissä, kun muut temppelit ovat kiinni. Tämä koronakevät opetti meitä paljon. Ne opettivat seurakuntayhteyden, ja Jumalan sanan kuulemisen merkityksen. Terveydestä on myös sanottu, että kun sen menettää, silloin sen arvon vasta ymmärtää.

Kun kuulemme kirkon kellojen kutsuvan äänen, ne kutsuvat meitä kaikkia sanan ääreen. Avaa uudestaan kirkkopolkusi, kun saat palata luontoretkeltäsi.

Jouko Pitkäranta

Seinäjoki

Kommentoi