Lukijoilta: Metsäteollisuus vie Suomea patruuna-aikaan

Metsäteollisuus tiedotti irtisanoutumisestaan työehtosopimustoiminnasta. Tiedotteen mukaan metsäteollisuuden tarkoituksena on teollisuuden pyrkimys lisätä liiketoiminnan kasvua ja tulevaisuuden investointeja Suomessa. Se ei siis jatkossa enää neuvottele työehdoista vaan neuvottelut siirtyvät yritysten ja henkilöstön kesken käytäviksi.

Ammattiliitto Pron Pohjanmaan aluejohtokunta kokoontui asian tiimoilta ja totesimme, että pääministeri Marinin huoli ja kannanotto yritysten yhteiskuntavastuusta oli erittäin aiheellinen.

Keskustelussa nousi myös esiin EK:n ja Suomen Yrittäjien jo pitkään viljelemä ajatus työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta. Metsäteollisuuden avaus tarkoittaa yhteiskuntarauhan häiriintymistä sekä työrauhavelvoitteen päättymistä metsäteollisuuden parissa.

Aluejohtokunnan mielestä metsäteollisuus on viemässä Suomen patruuna-aikaan, jossa työntekijälle näytetään paikkansa vuosisadan takaiseen tyyliin.

EK:n ja Suomen Yrittäjien tavoitteet paikallisen sopimisen lisäämiseksi näyttävät tässä kasvonsa hyvin rujolla tavalla. Jatkossa ei välttämättä ole perälautaa, johon työntekijäpuolella voidaan nojata, vaan kaikista työehdoista neuvotellaan paikallisen patruunan mieltymysten mukaan.

Sanomattakin lienee selvää, ettei varsinkaan nyt työntekijäpuolen pidä myöntyä eläkeputken katkaisemiseen, jolla heikennetään ikääntyneiden työttömien asemaa entisestään.

Lupaukset siitä, että palkkatasoa ei olla pudottamassa, kuulostavat tällä hetkellä hyvinkin oudoilta. Paikallinen sopiminen on ollut mahdollista nykyiselläänkin, sitä vaan ei ole haluttu käyttää, koska työehtosopimuksissa on perälauta, joka on ollut työnantajaleirille kivenä kengässä. Tällä päätöksellään metsäteollisuus halusi tuon kiven karistaa kengästään.

Kauko Niemi

Ammattiliitto Pron Pohjanmaan aluejohtokunta

Kommentoi