Lukijoilta: Mielen terveydestä

Mieli on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Tunteisiin ei voi aina luottaa, sillä tutkimusten mukaan vain pieni osa teoistamme on tahdonalaista toimintaa. Suurin osa valinnoista tehdään vaistomaisesti!

Jos mielikuvitus saa vallan, ihmisen todellisuuden taju heikkenee. Mielisairas ei erota todellisuutta kuvitelmista.

Monet tunteet ovat varastoituneena hermostoomme. Mieli vain tulkitsee niitä, usein epäluotettavasti. On oleellista erottaa se, mikä tapahtuu juuri nyt siitä, mikä on koettu joskus aikaisemmin.

Sekaannusta aiheuttaa se, että ihminen on elämänsä aikana tukahduttanut suuren osan kokemastaan.

Useimmilla ei ollut onnellista lapsuutta ja tästä aiheutunut piilevä kärsimys ilmenee hermostollisina kipuina, lihasjännityksenä ja lukemattomina itsepintaisina sairauden oireina.

Vasta kun tukahdutetut vaikeat tunteet tulevat tietoisiksi, olet ehyt ja läsnä oleva omassa elämässäsi.

Aivot tuottavat sitä enemmän kuvitelmia mitä enemmän tunteita on torjuttuna. Kielletyt tunteet eivät lakkaa olemasta, vaan ne heijastuvat ulkomaailmaan aiheuttaen ristiriitoja ja aggressioita. Jos et näe todellisuutta sellaisena kuin se on, elät uskomuselämää.

Maapallon jokaisella kulttuurilla on ollut omat käsityksensä elämän keskeisistä totuuksista. Vaikka todellisuudessa elämme yhteisessä maailmassa, puhumme ikään kuin eri kieltä samoista perusasioista! Mutta kuvitelmat ovat kuin ikkunaan piirrettyjä kuvia, jotka estävät todellisuutta näkymästä. Tällöin elämme kuin valveunta!

Terve mieli näkee todellisuuden. Kuvitelmat täyttävät mielen tyhjyyden. Loppujen lopuksi todellisuutta ei voi kuvitella.

Mieli ei saa siitä otetta. Se on koettava.

Ilman omaa läsnäolon kokemusta olet mielikuviesi vanki. Kun olet vapaa kaikista uskomuksista, voit olla täysin se, mikä olet aina ollut.

Ilkka Vilkama

Alahärmä

Kommentoi