Lukijoilta: Mielipidekirjoitukset ja sananvapaus

Ilkka-Pohjalaisen mielipidekirjoitukset ovat olleet todella mukavaa luettavaa viime viikkoina. Mielipiteitä on ollut laidasta laitaan ja monesta asiasta.

Jukka Mäkysen mielipidekirjoitus Pride tuli ja Pride meni 13.7. oli mielestäni hyvinkin asiallinen ja kiihkoton kirjoitus. En nähnyt siinä aihetta rikosilmoituksen tekoon.

Se oli hänen mielipiteensä asiasta. Kirjoitus on kyllä poikinut useita mielipidekirjoituksia ja tekstareita, mutta niin sen pitää ollakin.

Lotta Alhonnoron vastine Jukka Mäkyselle (I-P 20.7.), Henna Helmi Heinosen mielipidekirjoitus otsikolla ”Yhteiskunnallinen muutos vaatii laajaa sananvapautta” (I-P 20.7.), Mäkynen vastasi Alhonnorolle (I-P 22.7.), Jarmo Lintalan kirjoitus otsikolla ”Keskustelulle on oltava tilaa” (I-P 22.7.), Iida Erkinheimon kirjoitus otsikolla ”Mäkynen haluaa hiljentää” (I-P 25.7.) ja mainittakoon myös sananvapautta käsittelevä Jari Rannan kirjoitus otsikolla ”Uhoava hyväosaisuus”.

Näistä kirjoituksista upein oli mielestäni Henna Helmi Heinosen kirjoitus sananvapauden merkityksestä koko yhteiskunnalle. Hänen kirjoitustaan mukaellen on äärettömän tärkeää, että erilaiset mielipiteet pyritään julkaisemaan, jotta mielipiteiden pohjalta voidaan käydä yhteiskunnallista keskustelua. Ei siis sensurointia ja vaientamista, vaan avointa keskustelua.

Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta on tärkeää, että asioista keskustellaan myös sanomalehtien palstoilla. Joskus kärkevätkin mielipiteet ovat ihan vain asiaa.

Jarmo Lintalan kirjoituksessa oli valaiseva esimerkki siitä, miksi rakentava kritiikki on aiheellista ja joskus jopa elintärkeää.

En ole yhdenkään kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä, mutta mielestäni Jukka Mäkynen ei ole yrittänyt hiljentää tai tehdä näkymättömäksi näitä sateenkaari- tai apilaperheissä asuvia nuoria tai heidän vanhempiaan kuten Iida Erkinheimo kirjoittaa.

Olen sitä mieltä, että suuri osa yhteiskuntamme jäsenistä tunnustaa ja hyväksyy sateenkaariperheet ja sukupuolineutraaliuden, mutta tuntuu siltä, ettei se riitä.

Hiljainen hyväksyntä ei riitä, vaan kaikkien tulisi osallistua suureellisesti Pride-juhlintaan ja lippujen kantoon eikä arvostelua saisi olla, ei ainakaan lehtien palstoilla.

Myös Lotta Alhonnoro oli sitä mieltä, että Jukka Mäkysen mielipidekirjoitusta ei olisi pitänyt julkaista, mutta se olisi ollut harmi, sillä ilman sitä olisimme jääneet vaille tätä mielipidekirjoittelua ja ajatustenvaihtoa.

Tätä nykyä vähemmistöt tuntuvat ahdistuvan hyvin kuuluvasti ja näkyvästi monestakin asiasta. Joka tapauksessa oman mielipiteen ilmaisemisen vapaus on yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksista ja siitä pitää pystyä pitämään Suomessa kiinni kynsin hampain. Sama oikeus mielipiteeseen on tavallisilla kansalaisilla kuin kansanedustajillakin.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja, Mantila, oli todella hyvin perustellut, miksi Jukka Mäkysen kirjoitus julkaistiin. Ei ollut perustetta olla julkaisematta. Kiitos siitä.

Kaarina Widjeskog

Mustasaari

Kommentoi