Lukijoilta: Mietteitä huumeiden laillistamisesta

Viime aikoina on keskusteltu huumeiden käytön rangaistavuuden poistamisesta tai kokonaan vapauttamisesta, melko lailla mutu-tuntumaan pohjautuen.

Portugalista on puhuttu onnistuneena esimerkkinä, kun puhutaan rangaistavuuden poistamisesta. Mitä siellä siis on tehty?

Sinne on perustettu arviointilautakuntia, joissa on psykologi, sosiaalityöntekijä, asianajaja sekä moniammatillinen tiimi antamassa konsultaatioapua.

Metadonia on saatavilla mm kiertävistä busseista.

Arviointilautakunta perehtyy ensimmäistä kertaa huumeidenkäytöstä kiinni jääneen koulu/perhetilanteeseen. Tarvittaessa hänet ohjataan lisäavun piiriin. Onko kyse satunnaisesta käytöstä vai addiktiosta? Käyttäjälle tiedotetaan riskeistä ja seuraamuksista.

Jos hän jää kiinni toistamiseen, ja hän kieltäytyy hoidosta, seurauksena on yhdyskuntapalvelua, tiettyjä paikkoja koskeva lähestymiskielto, sosiaalitukien menetys, velvoite osallistua säännöllisiin tapaamisiin työnvälitystoimistossa tai eriasteinen holhous.

Palvelut ja hoitopolku on siis ensin mietitty kuntoon.

Päihdelääketieteen professori Kaarlo Simojoki on samoilla linjoilla: Ellei palveluja ja hoitoonohjausta saada Suomessa ensin kuntoon, dekriminalisointi ei ole järkevää.

Helena Rantavuori

Seinäjoki

Kommentoi