Lukijoilta: Mihin unohtuvat terveet työeläkeläiset

Kun ihminen jää täysin palvelleena eläkkeelle, juhlitaan oloneuvoksen auvoisia aikoja. Jokainen toivoo, että eläkkeellä olosta voisi nauttia, matkustella ja viettää mukavaa ja taloudellisesti turvattua aikaa.

Eläkeläisen arki on kuitenkin useimmille shokki. Bruttotulot pienenevät 40 prosenttia, käteen jäävä tulo vieläkin enemmän. Tämä johtuu siitä, että veroprosentti ei pienenekään, vaikka tulot laskevat, päinvastoin se saattaa jopa nousta.

Eläkkeelle jäädessä vähennykset verotuksessa muuttuvat.

Esimerkiksi palkkatulosta vähennetään sosiaalivakuutusmaksujen lisäksi tulonhankkimisvähennys ja kunnallisveron ansiotulovähennys. Näitä, kuten muitakaan palkkatulojen hankkimiseen liittyviä vähennyksiä, ei saa eläketulosta. Vain sairasvakuutuksen sairaanhoitomaksu tekee tästä poikkeuksen.

Kun otetaan huomioon eläkkeiden taso, on näiden vähennysten puuttuminen kohtuuton tuloleikkaus.

Viime vuonna naisten keskimääräinen eläke oli 1 500 euroa ja miehillä noin 2 000 e/kk. Kolmannes sai alle 1 200 e/kk. Näillä summilla ei ole helppo tulla toimeen, ei varsinkaan, jos on yksin.

Rahapula, huoli siitä voiko pitää kovalla työllä hankkimansa asunnon tai auton, on omiaan aiheuttamaan stressiä. Iän myötä krempat lisääntyvät, lääkärikäynnit tihenevät, lääkelaskut kasvavat ja moni joutuu miettimään ostaako kuun viimeisellä viikolla ruokaa vai lääkkeitä. Ainakaan mihinkään virkistykseen matkustamiseen, teatteriin, konserttiin tai salille ei rahaa jää.

Ei se näin saisi olla.

Oloneuvoksen aika muuttuu masennukseksi ja tunteeksi siitä, että ei ole enää minkään arvoinen. Tämä taas lisää sekä terveyden- että sosiaalihuollon kustannuksia.

Uuden valtuustokauden alkaessa on syytä miettiä, miten takaamme työeläkeläisillemme auvoiset eläkepäivät ja mahdollisimman stressittömän ja terveen arjen. Se olisi kaikkien etu.

Nyt on kuitenkin aika nauttia vaikkapa tornin uudesta ilmeestä ja kesällä kaikille ilmaiseksi musisoivasta Vaasasta.

Maria Tolppanen (sd.)

kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Vaasa

Kommentoi