Lukijoilta: Mikä ismi on Marinin malli?

Näin kokoomuksen konservatiivisen siiven edustajana ja uuteen vuoteen 2020 siirtyneenä jouduin funtsimaan, miettimään ja ihmettelemään, että mikä ”-ismi” se pääministeri Sanna Marinin halutuin malli on.

Tämä taitaisi olla keskustallekin ismin takaajana tärkeä selvittää ja osalle rkp-läisiäkin, ennen kuin vuosi tulee täyteen hallituksen räpellystä, minkälaisen sosialismin mallin takaajina he nykyhallituksessa ovat. Marinin ei tarvitse keksiä sosialismia uudestaan, mallit ovat olemassa, tärkeintä olisi tietää, mitä mallia Marin tavoittelee.

Aloitusaika hallituksella on kuitenkin tärväytynyt siihen, kun osa porukasta on uskonut tietävänsä ja toinen puoli porukasta tietää uskovansa, eli ota siitä sitten selvää?

Yksi etu Marinilla on moneen muuhun verrattuna. Sosialismia on tähän mennessä kokeiltu monessa maassa ja kuten pyörääkään ei tarvitse keksiä uudestaan, ei sosialisminkaan keksimiseen Marinin tarvitse kuluttaa aikaa. Nyt vain on kysyttävä, mikä sosialismin malli ja muoto on hänelle mieluisin.

Uskaltaako hän ilmoittautua tähän saakka maailmassa mittavimman ja pitkäaikaisimman kokeilun kannattajaksi, joka tehtiin Neuvostoliitossa. Tuskin Maon kokeilema Kiinan mallikaan ei ole suosikkina kärjessä.

Neuvostoliiton ja Kiinan kokeilut olivat kuitenkin puhdasoppisimmat ja laajimmat kokeilut, mutta tuskin houkuttelee pääministeri Marinia kokeilemaan herättämään henkiin uudelleen tuota sosialismin muotoa, koska molemmissa kokeilussa kansan elintaso ja vapaus pompahtivat rajusti ylöspäin, heti kun kokeilu lopetettiin.

Maailmassa on lukuisa joukko muita maita, joissa laajoja sosialismin kokeiluja on tehty ja huonolla menestyksellä malliksi ja esimerkiksi Suomelle, kuten viimeksi Venezuela. Tuskin tässä tilanteessa, missä hallituspuolueiden kannatus kokonaisuudessaan alenee, myös pääministeripuolueen SDP:n, edellä mainituista sosialismin kokeiluvaltioista tuskin löytyy malli, johon pääministeri Marin haluaa Suomea viedä.

Jotakin tavoitettahan Marinilla on silti oltava. Mikäli Marin ottaa tavoitteekseen naapurimaamme Ruotsin tyyppisen sosialismin, sielläkin on karhu vastassa ja myrkyn kanssa omille kannattajilleen. Silloin pitäisi poistaa meiltä suomalaisilta perintövero, suosia paikallista sopimista, tukea yksityisiä yrityksiä ja pienentää rajusti julkisen sektorin roolia ja samalla rahoitusta yksityistämällä julkisia palveluja. Mutta rohkenen epäillä, ettei Marinilla riitä rohkeutta ilmoittaa sen olevan hänen sosialistista sydäntään lähinnä.

Paavo Peltola

Kälviä

Kommentoi