Lukijoilta: Mika Lehtimäki vastaa Vaasan Sähkölle

Hienoa, ja kiitos, että Vaasan Sähkö vastasi kirjoitukseeni 6.10. koskien heidän asiakkaitaan, joilla on maksuvaikeuksia.

On hyvä, että vastineesta käy ilmi, miten maksujen kanssa voidaan menetellä, jos niitä ei pysty, syystä tai toisesta, maksamaan ajoissa.

Vastineesta jäi kuitenkin se tärkein asia kokonaan pois, eli kysymykseni:

Miksi Vaasan kaupungin 99,9-prosenttisesti omistama Vaasan Sähkö on ulkoistanut yksityiselle osakeyhtiölle perinnän?

Kyse on resursseista, tai tarkemmin sanottuna niiden luopumisesta voiton maksimoinnin takia.

Vaasan Sähkö liikevaihto oli viime vuonna 119,8 miljoonaa, tilikauden tulos 22,2 miljoona, tilikauden voitto 19,7 %. Ohjearvojen mukaan, kun liikevoittoprosentti on yli 10 %, pidetään tulosta hyvänä, joten Sähkön voittoprosentti on erinomainen.

Siksi on mielestäni kyseenalaista, miksi resursseja on vähennetty niin, että Sähkö käyttää sen takia yksityistä osakeyhtiötä perimään maksuja, jotka ottavat isommat kulut perintätoimistaan. Osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoja omistajilleen, niin kuin toki Vaasan Sähkökin tekee, mutta yksityiseen perintään päätyneistä laskuista vähävaraiset maksavat kovemman hinnan.

Mielestäni Vaasan kaupungin omistaman voittoa tuottavan Sähkön moraalinen velvollisuus olisi pitää resurssit sillä tasolla, ettei voittoprosentin ylhäällä pitämistä maksateta osin vaasalaisten kaikista vähätuloisimpien varoilla, sillä perintään harvemmin päätyvät niiden laskut, joilla on varaa maksaa ne ajoissa ja kokonaan.

Siksipä kysynkin Vaasan Sähköltä, että aikovatko he jatkossakin antaa ulkopuolisen perinnän hoitaa laskut, vai olisiko syytä parantaa resursseja, eli palkata työntekijä yritykseen?

Varaa Sähköllä kyllä siihen olisi hyvinkin.

Mika Lehtimäki

Lähimmäisyhdistyksen pj.

Vaasa

Kommentoi