Lukijoilta: Mikä on rauhan este Israelin ja palestiinalaisten välillä?

Vuonna 1922 Kansainliitto määräsi Englannin edesauttamaan juutalaisvaltion syntymistä nykyisen Israelin ja ns. Länsirannan alueelle. YK aikanaan adoptoi tuon Kansainliiton määräyksen. Vuonna 1922 muodostettiin alku uudelle palestiinalaisarabivaltiolle nimeltä Jordania. Noina vuosina annettiin itsenäisyys monelle arabivaltiolle.

Juutalaiset olivat jo 1800-luvulla ostaneet maata arabeilta ja Turkin sulttaanilta ja saivat erämaan kukkimaan ja malariasuot kukkimaan. Tämä toi arabeja ympäristöstä alueelle. Sitä ennen ns, Palestiina oli autiota aluetta.

Kun Englanti sai alueen haltuunsa 1917, niin arabien muutto lisääntyi, mutta Englanti alkoi rajoittaa juutalaisten maahanmuuttoa arabien painostuksesta.

Kademieli ja islamin vaikutus saivat aikaan vainoa juutalaisia kohtaan, mm. Hebronin verilöylyn 1929, kun yli 50 juutalaista surmattiin suurmuftin kiihotuksesta.

Tämä vaino jatkui eri vaiheissa ja yltyi, kun 1947 YK, vastoin hyväksymäänsä Kansainliiton mandaattia, suositteli tuon juutalaisille luvatun maan jakamista.

Koska arabit eivät hyväksyneet tuota jakoa, niin tuo suositus menetti kaiken kansainvälisoikeudellisen tuen. Taistelut alkoivat sen jälkeen arabien ja juutalaisten välillä. Vasta näiden taistelujen aikana ja itsenäistymisen jälkeen juutalaiset ensimmäisen kerran ajoivat pois paikallisia arabeja asuinsijoiltaan henkiinjäämistaistelussaan.

Kun Israel itsenäistyi vuonna 1948, viisi arabimaata ja osa ns. palestiinalaisarabeja hyökkäsivät uuden valtion kimppuun tarkoituksena tuhota se. Kun ne eivät onnistuneet yrittivät uudelleen 1956 ja sitten 1967...

Vuonna 1967 taas Egypti, Jordania ja Syyria halusivat jälleen ajaa juutalaiset mereen, mutta Israel yllätyshyökkäyksen avulla tuhosi arabien armeijat. Jälleen arabit yrittivät 1973, mutta epäonnistuivat.

On muistettava että kaikkien sotien jälkeen Israel on halunnut tehdä rauhan ja luopua valloitetuista alueistaan, mutta arabit eivät ole halunneet, paitsi Egypti ja Jordania.

Nyt väitetään, että Israel miehittää Länsirantaa, josta se ajoi laittoman miehittäjän, eli Jordanian, alueelta. Kuinka on mahdollista miehittää itselleen YK:n sille aikanaan lupaamaa aluetta?

On huomattava, ettei mitään historiallista Palestiinan kansaa ole olemassa. Lähinnä heitä olivat ne 600 000 arabia, jotka jäivät 1948 Israelin valtioon, muut ja osa heistäkin oli tullut vasta myöhemmin alueelle.

Ongelma on siinä, ettei islam ja arabikunnia salli juutalaisvaltion olla olemassa alueella, jonka muslimiarabit aikoinaan olivat vallanneet. Hamas, joka hallitsee Gazaa julistaa avoimesti juutalaisten tuhoa, nimenomaan uskonnollisista syistä, ja Abbasin PA kiihottaa mediassaan kansalaisiaan tappamaan juutalaisia eikä heidän kouluissaan tunneta sellaista valtiota kuin Israel. PLO:n peruskirjassa todetaan, että on vapautettava alue Jordanista Välimereen puhtaaksi juutalaisista.

Ja tällaisten kanssa Israelin pitäisi tehdä rauha ja sallia terroristivaltion olemassaolo muutenkin pienellä alueella, jota on vaikea puolustaa.

Trumpin ehdotus on suuri kädenojennus palestiinalaisille, jotka saavat kärsiä johtajiensa korruptiosta ja ihmisoikeuksien rikkomisesta. Johtajat ovat upporikkaita länsimaiden lahjoitusten ansiosta ja kansa kärsii taloudellisesti ja lapset jatkuvasta aivopesusta, jossa historiallinen totuus on muutettu vastaamaan poliittisia tavoitteita.

Reko Kauranen

Vaasa

Kommentoi