Lukijoilta: Mikä on suurin ympäristöteko?

Ympäristötekoja on monenlaisia, suuria ja pieniä, mutta kuten tiedämme, pienistä puroista se Amazon-virtakin on saanut alkunsa. Siksi emme saa ummistaa silmiä eräille ympäristöteoille, jotka myös ovat järkeviä yksiön kannalta ja miksei myös yhteiskunnan kannalta. Tarkoitan asioita ja toimia, jotka vievät yhteiskuntaa ja ympäristöä eteenpäin ja ennen kaikkea terveelliseen ja hyvään suuntaan.

Lihan syönti läskin kanssa on kansakunnallemme suuri rasite terveydellisesti ja ilmastollisesti, sillä jo pelkästään lemmikkien ruokien takia tapamme 200 000 lehmää vuodessa ja metaanit päälle ulosteista.

Sama määrä lihaa tarvitaan lihavuuden ylläpitämiseen ja hankkimiseen ja lisäksi terveydelliset syyt päälle, joita liikuttamattomuus aiheuttaa.

Asiani voi kertoa myös kansanomaisesti eli vääntämällä rautalangasta malli, ketään loukkaamatta huumorin kautta.

Voimme siis ulkoiluttaa koiraa, lasta tai vaimoa. Jos haluamme tehdä ilmastoteon, jätämme turhat lemmikit hankkimatta. Kun ulkoilutamme lapsia, heistä tulee liikunnallisia, he pysyvät terveinä ja laihoina. Pääministerin synnytystalkoot toteutuvat, koska lemmikkien hoidosta vapautunut energia hoivaamisviettiin jää uusien lasten hyväksi, eikä heitä tarvitse tänne roudata ulkomailta.

Vaimon ulkoiluttaminen taas palvelee samaa asiaa, koska turhista kiloista päästään eroon ja uutta ei tee mieli hankkia, koska ”lyllertäminen” ei ole enää muotia, vaan fitness-vartalo, toki model XL menee konkurssiin.

Suuret teot ovat tietenkin turhien etelän lomien, kahden auton pitämisen ja arkkitehtien ns. egotalojen takana, jotka kannattaisi muuttaa ympäristöystävällisemmiksi rintamamiestaloiksi, vieläpä maalämmitteisiksi.

Olkaamme onnellisia, kun jäähdytystä ei Suomessa juuri tarvita, sillä se kuluttaa enemmän kuin pikku pakkaset.

Ulos ylös ja lenkille on Tarvan ohje, ja sen voi todellakin tehdä ilman turhakkeita eli lemmikkejä ja ottaa mukaan vaimo ja lapset vaikka sitten lastenvaunuissa.

Reima Hakulinen

Tampere

Kommentoi