Lukijoilta: Mikä on Törnävän koulun tulevaisuus?

Törnävän koulun tulevasta kohtalosta on ollut Ilkassa kaksi erittäin hyvää kirjoitusta, joista ensimmäisen tekijänä oli Törnävän koulun vanhempainyhdistys 11.11.2019. Toisen kirjoittaja noin 10 viikkoa myöhemmin 23.1.2020 oli syksyllä 2019 Törnävän koulussa koulunkäyntinsä aloittaneen esikoisen isä Jaakko Niemi Soukaltajoelta.

Ensimmäisen kirjoituksen julkaisupäivänä maanantaina 11.11.2019 oli aikaisemmin sovitun E-P:n Kotiseutu- ja museoyhdistyksen rakennusperintötyöryhmän kokous, joka otti käsiteltäväkseen samana aamuna Ilkassa olleen kirjoituksen ”Törnävän koulun kohtalo”.

Rakennusperintötyöryhmä totesi mm., että Törnävän koulu on ollut tuolla paikalla jo yli 100 vuotta. Vanhassa puukoulussa on tällä hetkellä viisi opetustilaa, jotka on kunnostettu vain muutama vuosi sitten. Ns. uudessa koulussa on kyllä todettu kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmia, mutta onko koulu korjauskelvoton? Seinäjoen kaupunki on aikaisemmin korjauttanut mm. Joupin, Niemistön, Pohjan ja Kepon koulut. Olivatko ne paremmassa kunnossa kuin Törnävän koulu?

Törnävän koulu on keskeisellä paikalla, johon tulee oppilaita monelta eri suunnalta, kuten aikoinaan vanhaan puukouluunkin.

Nykyinen Törnävän koulun piha oli ensimmäinen lapsi- eli oppilasystävällinen koulupiha Seinäjoella. Piha on tehty pääosin talkootyönä opettajien, oppilaiden vanhempien ja käyttäjien eli oppilaiden yhteistyönä.

Törnävän koulu tulee korjata, jos se on ulkopuolisen arvioinnin perusteella rungoltaan ja rakenteiltaan korjauskelpoinen.

Mikäli koulu todetaan korjauskelvottomaksi, on uusi koulu rakennettava entisen paikalle. Kerrostalotontteja löytyy kyllä muualtakin Seinäjoelta, ei siihen tarvitse käyttää Törnävän koulun tonttia.

Edellä oli muistikuvani mukainen rakennusperintötyöryhmän esitys asiasta, joka päätettiin antaa myös julkisuuteen. Rakennusperintötyöryhmän puheenjohtaja on tuolloin toimittanut esityksen eteenpäin, mutta syystä tai toisesta sitä ei ole vielä julkaistu.

Olin 15.–17.11.2019 Lahdessa RKL:n liittokokouksessa, jossa lauantaina 16.11. oli ohjelmassa rakennusmestaripäivä. Päivän mielenkiintoisimman luennon piti ”hometohtori” Juhani Pirinen, joka aikoinaan veti valtakunnallista Home- ja kosteustalkoot -toimenpideohjelmaa.

Ohjelmassa selviteltiin erilaisten rakennusten kosteus- ja homevaurioita sekä niiden korjausta.

Pirisen luennon mukaan korjauslähtökohtana rakennuksessa on ”selvittää runkorakenteiden kunto ja kosteuden aiheuttaja”. Luentoa kuunnellessani mieleeni tuli väistämättä tuolloin muutaman päivän takainen Törnävän koulun kohtaloa käsitellyt kokouksemme.

Esitänkin, että Törnävän koulun korjauskelpoisuus selvitettäisiin perusteellisesti, mutta joka tapauksessa Törnävän koulu joko saneerattuna tai uusittuna tulee säilyttää yli 100 vuotta olevalla nykyisellä paikallaan.

Tämän esityksen tekijä on 74 vuotta sitten syksyllä Törnävän koulussa 1. luokan oppilaana aloittanut.

Raimo Joronen

rakennusneuvos

Seinäjoki

Kommentoi