Lukijoilta: Miksi leirikeskus Pekonranta myydään?

Kuntavaalien keskusteluissa ja lupauksissa tuli yleisesti esiin, että vammaisista, vanhuksista ja sairaista on tärkeä pitää kunnissa ja valtakunnassa hyvää huolta. Tällaisia vaatimuksia tehtiin runsaasti.

Suurimmaksi osaksi puheet osoittautuivat kuitenkin vaalien jälkeen ja jo ennemminkin ”hepreaksi”.

Itsekin kuulun KuuSoten hallitukseen ja ollut mainittujen alojen maakunnallisessakin päätännässä mukana.

Maakuntatasolta on kuitenkin huonoja kokemuksia. Näin siksi, kun olen huomannut jääväni yksin ajamaan syrjäseutujen kuntien etuja. Tämä johtuu siitä, kun kunnista on valittu edustajaksi arkoja henkilöitä. Liian moni tyytyy vain tarjoilun nauttimiseen ja kokouspalkkioiden kuittaamiseen. Ja siihen, että on hienoa olla kunnan edustajana.

Asiat olisivat paremmin, jos syrjäseutujen kuntien edustajat olisivat tiukemmin ja rohkeammin yhteisen asian takana. Ei annettaisi maakuntakeskuksien edustajien määrätä mielin määrin.

Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo, joka on kehitysvammais- ja lastensuojelupalveluihin erikoistunut julkinen palveluorganisaatio. Päätoimipaikka Seinäjoella. Kuntayhtymän toiminta-alue käsittää 31 kuntaa Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta. Asukkaita alueella on kaikkiaan lähes lähes 362 000.

Eskoon alaisuudessa toimii ympärivuotiseen käyttöön sopiva, monipuolinen ja viihtyisä leiritoiminta ja mökkeilykohde Pekonranta. Viimeisen päälle täydellisesti kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden käyttöön rakennettu ja varusteltu leirikeskus sijaitsee Lehtimäellä, Ähtärinjärven rannalla.

Pekonrannassa on viihdytty erilaisilla leireillä ja tapahtumissa lapsista aikuisiin. Uimaankin pääsee hulppeasti pyörätuolisiltaa pitkin.

Kesäkuun kokouksessa kuntayhtymän hallitus päätti esittää valtuustolle leirikeskuksen myymistä. 9-jäseniseen hallitukseen kuuluu Alajärven edustajana Kauko Ukonmäki Lehtimäeltä. Myyntipäätöksen vahvisti ennen juhannusta 31 kunnasta koostuva 47 jäsenen valtuustokin.

Kahden kiinteistövälittäjän arvioiden perusteella päätettiin Pekonrannan leirikeskuksen myyntihinnaksi 490 000 euroa. Tähän hintaan kuuluvat kaikki rakennukset ja kaksi tilaa: Pekonkoulu ja Pekonmetsä, yhteiseltä pinta-alaltaan 3,6 hehtaaria. Saa vaan kuvitella mitä tällainen kokonaisuus maksaisi, jos rantatontin ostaisi ja kaikki olemassa olevan rakentaisi. Ei miljoonalla saisi!

Pekonrannan myyntiä ei maalaisjärjellä ymmärrä. Saa vain hävetä, kun 31 pohjalaiskuntaa ja lähes 362 000 asukasta ei pysty ylläpitämään leirikeskus Pekonrantaa. Kohdetta, joka tarjoaa elämää vahvistavia virikkeitä ja viihdyttävää toimintaa kehitysvammaisille sekä lapsille ja muillekin halukkailla kaikkina vuodenaikoina.

Miksi me kaikki suomalaiset päättäjät emme tarjoa, ja yhtä ponnekkaasti, omille kansalaisillemme hyvää oloa, kuten vieraista maista tulleille turvapaikanhakijoille? Ulkomaalaisten kuluissa ei niin sanottua julkista rahaa säästetä. Sitä luulisi tulevan Pekkonrannankin toiminnan turvaamiseen.

Luulisi todellakin yli 30 pohjalaiskunnasta löytyvän käyttäjiä kyseiselle huippupaikalle, kun asiat oikein hoidetaan!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi