Lukijoilta: Miksi maakuntaliitot nostavat vain yhden alan yrittäjät esille?

Etelä-Pohjanmaan Vihreät pitää Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliittojen yhteistä kannanottoa koronakriisin vaikutuksista turkistarhaukseen erikoisena.

Etelä-Pohjanmaan Vihreät ymmärtää tietenkin yrittäjien huolen. Myös turkisalan yrittäjät ovat oikeutettuja korvauksiin koronakriisin aiheuttamista tulonmenetyksistä.

Turkistarhauksen ohella alueella on kuitenkin monen alan yrittäjiä vaikeuksissa koronan jäljiltä. Nyt maakuntaliitot lähtevät voimakkaasti lobbaamaan vain yhtä alaa.

Turkistarhat ovat voineet hakea koronan vaikutuksiin alkutuotannon väliaikaista tukea. Lisäksi Finnvera on voinut rahoittaa turkistaloutta. Turkistarhat ovat voineet hakea tukea kehittämiseen myös Business Finlandilta, kuten muutkin yrittäjät.

Valitettavasti korona ei ole ainut syy turkistuottajien ahdinkoon, vaan syynä on myös alan tulevaisuuden näkymät, jotka eivät lupaa alalle hyvää. Turkistuotteiden kysyntä maailmalla laskee jatkuvasti eikä tiloille ole jatkajia.

Tämän vuoksi Etelä-Pohjanmaan Vihreät näkee, että alalla toimivia pitäisi voimakkaasti auttaa uudelleenkoulutuksessa sen sijaan, että tekohengitettäisiin hiipuvaa alaa. Juuri nyt olisi oikea aika suunnata tuet uudelleenkoulutukseen ja tilojen kehittämiseen uuteen suuntaan.

Nyt pitäisi myös voimakkaasti tukea aloja, joiden tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtumatuotannon aloilla ollaan isossa kriisissä koronan jäljiltä. Tapahtumatuotanto on yksi voimakkaimmin kasvavia aloja ja se tuottaa miljoonia euroja alueelle. Pelkästään Seinäjoen tapahtumat tuovat kaupunkiin kymmeniä miljoonia vuosittain.

Myös monet muut yksityisten palvelujen tuottajat ovat pulassa kevään jäljiltä, maakuntaliittojen kannanotosta olisikin toivonut laajempaa tukea useammalle alalle. Olisi syytä miettiä minne sijoitettu euro tuottaa tulevaisuudessa parhaiten ja työllistää jatkossakin.

Etelä-Pohjanmaan Vihreät

Kommentoi