Lukijoilta: Miksi MTK on nukkunut ainakin 7 vuotta?

MTK:n jäsenenä olen todella ihmeissäni. Missä kaapissa maanomistajien etujärjestö MTK on viettänyt edelliset runsaat seitsemän vuotta? Tuohon aikaan 2014–2015 kirjoittelin useita asiaa koskevia kirjoituksia maanomistajille tulevasta miinasta. Joskus ne julkaistiin, joskus ei.

Vasta 29.9.2021 oli I-P-lehdessä juttu, jossa MTK:n kenttäpäällikkö Markus Nissinen toi julki: ”Juuri maanomistajat valitsevat toimijan”. Edelleen: ”Tehkää hyviä, älkää huonoja sopimuksia”.

Tämä on aivan hyvä esiintulo, mutta uutinen se ei enää ole? Olen törmännyt näihin ”huonoihin sopimuksiin” tuon kyseisen seitsemän vuotta taaksepäin.

Mitkä ovat olleet MTK:n tiedot 2014? Jos järjestöä voi kutsua maanomistajien etujärjestöksi, niin heillä on tai olisi ainakin pitänyt olla tieto ”huonoista sopimuksista” jo 10 vuotta sitten eli hyvän aikaa ennemmin kuin tieto meille pulliaisille siitä on kentälle tullut!

Näistä ”huonoista sopimuksista” otan esimerkiksi vain erään räikeän kohdan. ”Vuokraaja (tuulivoimayhtiö) voi edelleenvuokrata kohteen kolmannelle osapuolelle, mutta tästä tuulivoimayhtiö on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti maanomistajalle”.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Maanomistaja ei voi estää edelleenvuokrausta omistamastaan maa-alueesta! Mitä tästä on seurauksena? Ainakin meillä täällä Kauhajoella tuulivoimayhtiö on edelleenvuokrannut vuokraamansa alueet kolmannelle osapuolelle jo ainakin kerran.

Mikä tilanne saattaa olla runsaan 10 vuoden kuluttua eli silloin kun tuulimyllyt lähestyvät sitä vaihetta, kun niitä ei enää kannatta korjata ? Alueet on edelleenvuokrattu toimijalle, joka ei romuja metsästä korjaa. Tässä tapauksessa alueet jäävät maanomistajien vastuulle.

Toivottavasti siellä sopimuksessa on kohta, missä maanomistaja on saanut suljetulle tilille pankiin 600–700 000 euroa/mylly purkutakuuna, jos vuokraaja ei velvoitteitaan hoida. Summa pitää olla sellainen, että romut metsästä hoidetaan pois. Pankissa kaiketi on tieto, kuinka tällaisissa tilanteissa menetellään.

Tätä sopimuskohtaa en ole näistä sopimusluonnoksista löytänyt, mutta toivottavasti kukaan ei ole alueitaan tuulivoimayhtiöille vuokrannut ilman vakuuksia. Vakuus ei ole muutama rivi tekstiä siitä, että ”vuokraaja on velvollinen alueen siivoamaan silloin kun myllyt ovat romua”. Tämä on sanojen helinää, ei mikään vakuus!

Antti Mäkynen

Kauhajoki

Kommentoi