Lukijoilta: Miksi sinäkin luet vain tämän otsikon?

Kello on 7.15 ja selaat keittiössä aamupuuroa syödessä nopeasti iltapäivälehden mobiilisovellusta puhelimellasi. Lapsen päiväkotiin vienti, vuoronvaihtoraportti tai ensimmäinen kokous painaa jo päälle, eikä sinulla ole aikaa lukea otsikoita pidemmälle.

Myöhemmin lounastauolla taukohuoneen keskustelussa (toki turvavälit huomioiden) huomaat, että juuri siitä aamulla lukemastasi kirkuvasta otsikosta on käynnissä mehukas väittely. Liityt mukaan, sillä olethan asiasta jo perillä, koska luit pää- ja alaotsikon. Kuulostaako tutulta?

Monen meistä perusluonteeseen kuuluu tarve olla jotakin mieltä asioista ja toisaalta myös tarve tuoda esille mielipiteitämme ja ajatuksiamme. Ei ole helppoa sanoa ääneen, ettei tiedä jostain asiasta tarpeeksi muodostaakseen siitä perusteltua mielipidettä.

Ei siis ihme, että itsekin huomaan joskus syyllistyväni otsikon perusteella muodostetun mielipiteen esittämiseen. On myös inhimillistä, että tämän päivän informaatiotulvassa ja oravanpyörässä kaikesta ei jaksa eikä pysty ottamaan selvää tarkemmin.

Miksi sitten sorrumme kuitenkin ajattelemaan, että jos mielipidettään ei pysty yksiselitteisesti tuomaan esille, olisi jotenkin tyhmempi? Miksi pohdiskelu ja eri näkökulmien huomioon ottaminen katsotaan heikkoudeksi?

Lähestyvät kuntavaalit luovat entistä herkullisemman asetelman jyrkille mielipiteille, uhriutumiselle, kissankokoisin kirjaimin kirjoitetuille otsikoille ja mustavalkoiselle ajattelulle.

Eri medioiden ja tahojen vaalikoneet asettavat kysymysasetteluillaan vastakkain asioita, joista kumpikin saattaa olla ehdokkaalle epämieluisa vaihtoehto, mutta jos et vastaa jompaakumpaa, tipahdat näkyvyyden osalta nollille, koska vastauksesi tulkitaan mielipiteettömyydeksi.

Vaalikoneiden asetelmat ovat suoraan verrannollisia nykyisten ja ehdolla olevien päättäjien riepotteluun mediassa ja ihmisten silmissä. Jos haluat puntaroida vaihtoehtoja, sinulla ei ole nopeita ratkaisuja. Jos haluat tuoda uusia ratkaisuja ongelmiin, hassaat aikaa ja resursseja. Jos haluat välttää asioiden vastakkainasettelua, olet tylsä. Jos et huuda, väitä, lyttää tai solvaa, et ole mielenkiintoinen.

Keskustelun pintapuolisuus ja vastakkainasettelu ovat välittömiä seurauksia otsikkotasoiselle ajattelulle. Niiden myötä yhteiskunnan kehittäminen, ratkaisujen hakeminen ja poliittiset kaudet ylittävän työn tekeminen ovat vaikeutuneet merkittävästi. Kenellä vastuu sitten lopulta on? Tavallisilla ihmisillä, jotka eivät jaksa tai ehdi lukea faktoja otsikoiden takaa? Populisteilla, jotka hyödyntävät tätä tavallisten ihmisten tilannetta ja viestivät tahallisesti virheellisillä otsikoilla? Vai kenties medialla, joka nostaa päivä toisensa jälkeen raflaavia otsikoita esille, vaikka tietää, että otsikon jälkeen on pakko kertoa tylsä totuuskin?

Ehkäpä peiliin katsomisen paikka olisi meillä kaikilla. Ehkä olisi aika taas nostaa ylpeyden aiheeksi tiedonjano, asioihin perehtyminen sekä selkeä viestintä ulospäin. Jospa sen kautta keskustelusta kaikilla yhteiskunnan tasoilla saataisiin taas rakentavaa, ei rikkirepivää ja ehdotonta.

Niina Ylinen (sd.)

kuntavaaliehdokas

Ähtäri

Kommentoi