Lukijoilta: Miksi ulkomailta saatuja tartuntoja ilmaantuu edelleen?

Ilkka-Pohjalainen uutisoi viime viikolla (7.4.), että Pohjanmaan koronaluvut ovat menneet huonompaan suuntaan ja olemme edelleen pandemian kiihtymisvaiheessa. Sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnusen mukaan Pohjanmaan tartunnat jakaantuvat useisiin eri kuntiin ja suurin ilmaantuvuus on tällä hetkellä Närpiössä.

Kinnusen mukaan osa viime aikojen sairastumisista on peräisin ulkomailta tai saatu perheen sisäisenä jatkotartuntana ja jostain syystä ulkomailta saatuja tartuntoja ilmaantuu alueella edelleen. Niitä tulee töiden mukana ja lentoasemien kautta.

Aluehallintovirasto, alueen kunnat ja kuntayhtymät tekevät parhaillaan kaikkensa ulkomaalaisperäisten tartuntojen toteamiseksi rajalla, siellä tapahtuvan terveystarkastuksen, ohjauksen, sekä 72 tunnin testauksen avulla.

Ulkomailta Suomeen tulevaa matkustusta on rajoitettu merkittävällä tavalla (https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona). Koska kaikkea liikennettä ei rajoilla ole kuitenkaan keskeytetty (mm. huoltovarmuuden ylläpitämiseksi), on luonnollista, että myös rajan ylittävillä henkilöillä todetaan tartuntoja maailmanlaajuisen pandemian ollessa voimissaan.

Tautia todetaan siis ulkomailta saapuvilla henkilöillä, koska a) Suomeen ja Suomesta voi tiettyjen ehtojen vallitessa matkustaa ja b) koronapandemia on käynnissä kaikissa maissa.

Se, miksi juuri Närpiössä esiintyy nyt näitä tartuntoja, voi liittyä väestön rakenteeseen ja alueen elinkeinomuotoihin. Kaikkein oleellisinta onkin nyt, että maahan saapuvat ja rajoilla testatut henkilöt noudattavat viranomaisilta saamiaan karanteenimääräyksiä. Ei testistä ole mitään apua, mikäli testattu henkilö ei noudata saamiaan karanteenimääräyksiä testin ottamisen jälkeen. Tässä on nyt varsinkin kausityöläisten työnantajilla hyvin tärkeä rooli, kun kausityöntekijöiden määrä lisääntyy voimakkaasti kesää kohden siirtyessämme.

Kim Berg (sd.)

kansanedustaja

sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen

Vaasa

Kommentoi