Lukijoilta: Miljardeja sinne ja tänne

Olen huolissani poliitikkojemme taloustaidoista. Rahaa ollaan jakamassa sanoisinko suruttoman holtittomasti lisää EU:n pohjattomaan kassaan. Olemme olleet tämän 25 vuoden EU-jäsenyyden aikana nettomaksajia 22 vuotena. Keskimäärin noin 260 miljoonaa euro on siis maksettu enemmän vuodessa, kuin mitä rahaa on tipoteltu takaisin. Lisäksi tullituloistamme saamme ns. ”kantopalkkiona” vain noin 20 prosenttia eli menetämme n. 100 miljoonaa omia tullitulojamme joka vuosi EU:n arkkuun.

Nyt meitä vaaditaan ”kantamaan vastuumme” EU:n ns. ”elvytyspakettiin”, koronan varjolla. Puhutaan jopa 13 miljardin Suomen osuudesta, josta pienempi osa olisi ”lainoja”. Mietitäänpä summaa: Se on 13 000 000 000 eli 13 tuhatta miljoonaa. Tällä tarkoitin, kun mainitsin olevani huolissani päättäjiemme taloustaidoista. Tuo summa on käsittämättömän suuri, noin neljäsosa Suomen valtion budjetista.

Ainoat puolueet, jotka ovat ovat ilmaisseet, että Suomen kannattaisi jättäytyä ulkopuolelle, ovat kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Sari Essayah sanoikin että: ”Näyttää siltä, että hallitus yrittää lakaista kaiken koronamaton alle”.

Poliitikoilla on kansan mandaatti käyttää kansan varoja eikä rahan jaossa saisi osoittaa tällaista tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä rahan arvosta.

Toiseksi, Luoja tietää kenen taskuihin tämä 750 miljardin tukipaketti lopulta päätyy. EU:ssa kai sitten riidellään, että ketka koronasta ovat eniten kärsineet. Olisiko pandemiatoimet kohtuuhyvin hoitanut Suomi nyt vastuussa niiden maiden tappioista, jotka hoitivat sen leväperäisesti? Suomen valtio on tukenut jo yrityksiä ja voi edelleen tukea omia yrittäjiämme kansallisesta budjetista. Varsinkin ravintola- ja matkailuyritykset ovat kärsineet paljon. Kohdennetaan tuosta 13 000 000 000:sta muutama sata miljoonaa oman maan yrityksien avustuksiin ja jättäydytään EU lypsykoneesta ulos.

Ari Lehtimäki

Tervajoki

Kommentoi