Lukijoilta: Missä solidaarisuus?

Lounaita tarjoavien ruokaravintoloiden sulkeminen – näissä työssä käyvillä, kuten yksinäisillä eläkeläisillä on mahdollisuus saada lämmintä ruokaa– sulkemispäätöstä voi oikeutetusti kyllä kyseenalaistaa. Sulkemisessa ei ole hivenenkään järkeä, eikä vaikuta koronaviruksen leviämiseen.

Sen sijaan ihmiset näköjään saavat rauhassa rientää marketteihin ja Alkoon, seistä jonossa ja hengittää edessä seisovaan niskaan, kun ovat käsin keränneet makkaraa, salaattia, tomaatteja, olutta ja viiniä.

Kuten monet muut alallamme, minäkin ymmärrän, että on pakko sulkea yökerhot ja pubit ym. Mutta korvausten tulee sitten myös kohdistua kaikkiin, joita tämä koskee. Kenenkään ei pidä joutua ahtaalle hallituksen perusteltujen tai perustelemattomien leikkausten johdosta.

Tässä vaaditaan solidaarisuutta. Suuret elintarvikeketjut ja valtion omistama Alko, joka nyt tekee huomattavaa voittoa ravintoloiden sulkemispakon takia ja asiakasvirtojen muutosten takia, voisivat osoittaa solidaarisuutta. Alko voisi kantaa kortensa kekoon ja rahoittaa valtiovaltaa monopolirahoillaan.

Iltapäivällä maanantaina tuli uusi poliittinen päätös. Joidenkin työntekijöiden annetaan lounastaa verotusarvon hinnalla, toisten ei.

Hallituksen antaman esityksen mukaan tehtaiden ja työpaikkojen henkilökuntaravintoloiden annetaan vapaasti toimia. Miten määritellään mikä on henkilöstöravintola ja mikä ei? Ne ovat avoinna kaikille lähes 90-prosenttisesti kuten ennen.

Muuttuuko tavallinen lounasravintola henkilökuntaravintolaksi, jos vie sulkemisajaksi anniskeluluvat viranomaisille? Ja tarjoilee ruokaa saman talon työtä tekevälle henkilöstölle.

Viime keväänä olisi pitänyt kieltää niin Alkon kuin kauppojen ja ravintoloiden alkoholitarjoilu ja myynti kuukaudeksi tai puoleksitoista kuukaudeksi. Mutta tämä olisi vaatinut rohkeutta hallitukselta. Nyt on helppo käydä pienyrittäjien kimppuun ja antaa suurten toimijoiden kerätä tuotot.

Kohta meillä on kunnallisvaalit. Herätkää! Mitkä kansanedustajat, mitkä puolueet valvovat sinun ja henkilökuntasi etuja, ja ketkä suurpääomaa? Tällä kertaa ei ole devalvaatioita, mutta tulos on sama: hajotettuja perheitä, itsemurhia, vararikkoja.

Kaikki tavalliset lounasravintolat vähensivät pöytiensä ja tuoliensa lukumäärää, kun keväällä näin vaadittiin, mutta että nyt kaikki erotuksetta suljetaan, on vertaansa vailla olevaa tyrimistä.

Lars Gästgivars

yrittäjäneuvos

Mustasaari

Kommentoi