Lukijoilta: Mistä pukutilat?

Torstaina 7.11. Ilkan mielipideosastolla Mistä pukutilat -kirjoituksessa pohdittiin Seinäjoen kylmäuintitilojen käyttömahdollisuuksia aamuisin.

Kuten kirjoituksessa todettiin, Tanelinrannan avantosaunaa ylläpitää Lakeuden Avantouimarit ry – jo vuodesta 2005. Yhdistys toimii vuokratontilla itsenäisesti ilman kaupungin tukea toimintaan.

Tanelinrannan laituri ja tilat eivät siis ole samalla tavalla kaupungin ylläpitämät kuin Sahalammen avantouintipaikka, vaan kyseessä on yhdistystoimija.

Aamu-uinnin ylläpito yhdistyksen toimesta voidaan nähdä haastavaksi mm. turvallisuus- ja kustannussyistä. Yhdistys vastaa avannon ja saunan ylläpidosta saunan aukioloaikoina (viitenä päivänä viikossa klo 17–21). Tämä tarkoittaa sitä, mm. että ennen saunavuoroa avannon ympärys tehdään uintikäynnille mahdollisimman turvalliseksi mm. hiekoittamalla. Vastaavasti pukutilat siistitään ennen aukioloa.

Aamuisin laituri ja avannon ympärys saattavat olla edellisen illan jäljiltä liukkaat, mikä voi hankaloittaa aamu-uimareiden avantoon menoa. Käytännössä tilojen käyttö vaatisi siis myös työntekijävoimaa aamulle hiekoittamaan ympäristön ja siistimään pukuhuoneet jo ennen aamukäyttöä, sillä yhdistys on vastuussa tilojensa ja siihen liittyvän ympäristön kunnosta silloin, kun sauna on avoinna. Toistaiseksi aamuvuoroja ei ole edellä mainitun vuoksi järjestetty.

Lisäksi on huomioitava erot kaupungin ja seuratoiminnan välillä. Nykyisellään seuran käyntimaksuilla (ei-jäsenet kuusi euroa ja jäsenet neljä euroa kerta) katetaan toiminnan kustannuksia, kuten saunan ylläpitokustannuksia (esimerkiksi lämmitys, vesi, vakuutukset, ylläpitokorjaukset ja hankinnat sekä henkilöstökulut). Maksuton aamu-uinti seuran tiloissa vaatisi edellä mainitusti panostuksia ja kustannuksia seuran toimesta. Ottaen huomioon yhdistyksen luonteen ja toiminnan kustannukset, ei aamuvuoroa erityisesti pieni kävijämäärä huomioiden, ja varsinkaan maksuttomana toimintana ole nähty mahdolliseksi.

Saunamme kehittäminen on seurallemme tärkeä asia, ja keskustelemme mielellämme mahdollisista vaihtoehdoista aamu-uinnin mahdollistamiseksi niin kaupungin kuin nimimerkin takana olevien henkilöiden kanssa.

Pekka Lyly

Lakeuden Avantouimarit ry:n puheenjohtaja

Kommentoi