Lukijoilta: Mitä Öjbergetillä rakennetaan?

Lasten liikkumattomuus on suuri haaste. Hienoa, että Vaasassa monella toimialueella on asiaan reagoitu. Esimerkiksi koulut ja varhaiskasvatus toteuttavat Liikkuva varhaiskasvatus ja koulu -ohjelmia. Viheralueyksikkö on kehittänyt lasten leikkipuistoja todella monipuolisiksi. Liikuntapalvelut tuottavat monipuolista lasten ja perheiden liikuntaa.

Nyt suuresti ihmettelen, mitä Öjbergetillä tapahtuu. Parkkipaikan vieressä on rakenteilla rinne, jossa on liukuhihna!

Kysyin asiasta liikuntapaikkaosaston työpäälliköltä. Hänen mukaansa siihen rakennetaan lapsille liukumäki ja liukuhihna, jotta lapset pääsevät mäen ylös. Siis mitä?

Lasten liikkumattomuuden vähentämisen kannalta on tärkeintä, että lapset käyttävät mahdollisimman paljon omaa lihasvoimaa. Mäenlasku, jos mikä, on paras tapa toteuttaa liikkumisen riemu. Laskun vauhti saa innon kivuta uudelleen mäen päälle – uudelleen ja uudelleen.

Vaasan kaupunki on maksaja: 50 000 euron liukuhihna + 20 000 euron maansiirrot eli kokonaiskustannus tälle Liikuntatoimen investoinnille on 70 000 euroa.

Mitä järkeä on tällaisella lapsia passivoivalla investoinnilla? Vähälumisessa Vaasassa vuosittainen käyttöastekin tulee jäämään kovin lyhyeksi.

Tuolla rahalla Liikuntatoimi olisi saanut rakennettua jotain ympärivuotisesti hyödynnettävää ja lapsia liikunnallisesti aktivoivaa juttua.

Kiinnostaisi tietää kenen idea tämä on ollut?

Onko asiasta keskusteltu laajemmin kaupungin toimijoiden kanssa ja onko tehty ennen päätöksiä vaikutusten arviointi?

Tarja Paikkala

veronmaksaja, eläköitynyt terveydenedistäjä

Sundom, Vaasa

Kommentoi