Lukijoilta: Mitä on alkoholismi?

Lehdessä (I-P 10.10) oli artikkeli päihteiden käytöstä. Artikkelin yhteydessä oli iso kuva miehestä, joka istui puistonpenkillä pullo huulillaan. Väärin!

Miksi edelleen annetaan se kuva, että ainoa ”oikea” päihderiippuvainen on puistonpenkillä istuva rapajuoppo kaljapussi vierellään. Yhtä hyvin kuvassa olisi voinut olla perheenäiti tai -isä hiekkalaatikon reunalla tai keski-ikäinen mies tai nainen keittiön pöydän äärellä.

Koska Suomessa ymmärretään, että suurin osa alkoholisteista on tavallisia työssä käyviä, näennäisesti perheensä hoitavia miehiä ja naisia. Korkki narahtaa tai tölkki sihahtaa jokaisen työpäivän jälkeen ja viikonloppuisin otetaan aina kunnon kännit. Ongelma pysyy piilossa.

Tilanteeseen ei liity väkivaltaa tai suurta draamaa. Vain lapset ja puoliso kärsivät hiljaa. Tilanne jatkuu vuodesta toiseen samanlaisena, koska tissuttelija ei näe juomisessaan mitään ongelmaa; hoitaahan hän työnsä ja perheensä.

Perheen lapset kasvavat ja lähtevät maailmalle traumoineen tai helpottuneena. Puolisolla on edelleen kaksi vaihtoehtoa; lähteä tai jäädä. Joka tapauksessa kaksi ihmistä on särkynyt.

Lähellä, mutta niin kaukana

Seinäjoki

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi