Lukijoilta: Mitä tapahtui ja olisi voinut tapahtua?

On vaikea käydä keskustelua monimutkaisista aiheista sanomalehdessä, jossa tekstin tila on kovin rajallinen. Matti Jaakkolan ja Markus Aaltosen kommentit (21.1.) kirjoitukseeni 19.1. ovat esimerkkejä.

Valtiopäiväneuvos Aaltosen mielestä olisi pitänyt selvittää sisällissodan syitä eikä vain todeta sen alkaminen. Hän spekuloi ajatuksella, että jos vasemmistoenemmistöistä eduskuntaa ei olisi hajotettu, olisi punaisilla ollut laillinen eduskunta ja hallitus, ja sitä vastaan olisivat nousseet porvarit, ”mikäli eivät olisi halunneet alistua sosialistien valtaan”.

Mahdollisesti. Mutta sitä emme voi tietää, toisin kuin sen, että SDP:n puoluetoimikunnan valtuuttama toimeenpaneva komitea Venäjän bolsevikkihallituksen kehotusten ja avunantolupausten rohkaisemana päätti aseellisesta kapinasta itsenäiseksi julistautuneen Suomen laillista esivaltaa vastaan. Sisällissodan juurisyyt ovat eri asia, mutta niitä en tässä käsitellyt.

Varatuomari Jaakkola toistaa, ettei vaalituloksen hyväksymättä jättäminen, kuten Trumpilla nyt, ole historiassa uutta. Eipä tietenkään. Mutta Suomessa 1917 vaalien tulosta vastaan protestoi vasemmisto eikä porvaripuoli, kuten hänen tekstistään saattoi päätellä. Se, mitä tekemistä hallitusten muodostamisella vuosina 1966–87 – sitä kai Jaakkola tarkoittaa, kun kokoomus ei ollut hallituksessa – on tämän kanssa, ei minulle aukea. Pieni virhe livahti tähänkin: Alkion alkuperäinen nimi oli Filander, ei Frilander.

Ystävällisesti

Kari Hokkanen

Seinäjoki

Kommentoi