Lukijoilta: Mitä tehdään Alavuden kaupungintalolle?

Alavuden kaupungin sivistysjohtaja Antti Takala peräänkuulutti taannoin kuntalaisia ottamaan kantaa kaupungintalon tulevaisuudesta. Mitä pitäisi tehdä homehaittoja osittain sisältävälle talolle?

Antin toiveet ovat kaikuneet kuitenkin kuuroille korville. Lehtien palstoilla ei ole asian tiimoilta kansalaisten kirjoituksia näkynyt.

Kansalaiset ”toriparlamenteissa” ja päättäjät omissa kokouksissaan ovat kyllä ottaneet jo kiivastikin kantaa kohtalosta.

Kaupungintalon epäillään ainakin osittain sisältävän nykyajan sairauksien muotiainetta hometta. Se on ajanut virkailijoita hajasijoitukseen eri tiloihin. Ja tyhjiä, hyviä, kaupungin omistamia tilojahan riittää Alavudella ja Töysän kylässä.

Kunnan viranhaltijat ovat yksimielisiä, että uusi talo rakennetaan. Päättäjien mielipiteet ovat jakautuneet useankin eri vaihtoehdon kannalle. Tällä hetkellä tunntuu siltä, että enemmistö kannattaa korjaamista. Että terveet rakenteet säilytetään.

Lisää todellisia vastuullisia ja puolueettomia tutkimustuloksi kaivataan. Se yleisesti ihmetyttää, kun toisilla talossa työskentelevillä ei mitään allergiavaikutuksia ole.

Komean talon purkaminen tekee ”kipeää”. Vanhan korjaaminen on paras vaihtoehto siinä tapauksessa, jos terveysongelmat johtuvat vain esimerkiksi lattiamateriaaleista, ilmanvaihdosta, sisätilojen pintakäsittelystä tms. Eli ns. kohtuullisella remontilla kuntoon, eikä monia miljoonia vaativalla.

Täydellinen, moneen tarpeeseen käyttökelpoisen suuren talon purkukin maksaa satojatuhansia euroja.

Homeen vaikutuksia nykyihmisten terveyteen analysoitaessa tulee siihen tulokseen, että maailmankirjat ovat menneet tässäkin asiassa ylösalaisin.

Ihmiset asuivat, ja asuvat vieläkin, vuosikymmeniä taloissa, joiden puulattioiden alle kellariin keväisin nousi vesi. Tunkan ja homeen hajua sai haistella melkein jokaisessa asuintalossa. Hometta ei moitittu, eikä siitä ainakaan kukaan tiennyt sairastuneensa.

Alavudella lopullisen ratkaisun tekevälle kaupunginvaltuustolle asian päättämisestä muodostuu varmasti loppuun saakka kinkkinen juttu.

Jokainen minua puhutellut on ollut kaupungintalon kunnostamisen kannalla. Noin 10 miljoonan euron uhraaminen uuteen ”turhaan” taloon kauhistuttaa!

Lopulta kuitenkin taitaa tapahtua niin kuten aina: Viranhaltijat ja vallassa olevan puolueen johtajat ratkaisevat sekä valtuutetut nöyrästi päättävät... Ja muut vikisevät.

Muutamat vastustavat ainakin koko komean talon purkua loppuun saakka. Näin varmasti suurin osa Alavuden asukkaistakin.

Antti Takala toi esiin, että kaupungitalon sijaan rakennettaisiin monikäyttöinen Alavus-talo. Mutta, mutta, kun niitä tyhjiä tiloja on jo olemassa niin paljon!

Itse kaupungin päättäjänä ja kuntalaisena ajattelen sekä tiedänkin, että kaupungintaloa ei enää tarvita yksinomaan virkailijoita varten. Asiakkaatkaan, kuntalaiset, eivät taloa nykyaikana tarvitse. Melkein kaikki palvelut pakotetaan netin kautta hoidettavaksi.

Hyvin pieni määrä tarvitsee tulevaisuudessa kaupungin viranhaltijoiden henkilökohtaisia palveluja. Sote-toiminnatkin hoidetaan muualla.

Palvelut paranisivat ja säästöjä tulisi yksityistämällä niitä. Esimerkiksi liikunta- ja vapaa-ajan palvelut voitaisiin ulkoistaa huomattavasti halvemmalla ja toimivimmaksi seuroilla ja yhdistyksille.

Viranhaltijoille on järjestettävissä toimitiloja jo olevista kaupungin omistamista rakennuksista, mm. valtion virastotalon saisi ostaa halvalla. Jo kokonaan kaupungin omistamissa: Fasaari ja TöysäTalo, Ikitrinmmi sekä hotellin huoneet ym. ym.

Nykyisten tietoyhteyksien aikana ei toki kaikkien viranhaltijoiden tarvitse olla samassa talossa keskusteluetäisyydellä.H ieman hajautettu toimintamalli tarjoaa nykyistä paremmat mahdollisuudet.

Entisen Töysän kunnan virastotalon kunnostamiseen käytettiin kaikiaan noin 800 000 euroa. Mm. yläkerran tiloihin voitaisiin sijoittaa monta kaupungin palvelupistettä.

Tällainen järjestely toisi toivottua lisäeloa kuntaliitoksen seurauksena kuihtuneeseen, entiseen Töysän kuntakeskukseen.

Pentti Hautala

Töysä

Jokainen minua puhutellut on ollut kaupungintalon kunnostamisen kannalla. Noin 10 miljoonan euron uhraaminen uuteen ”turhaan” taloon kauhistuttaa!

Kommentoi