Lukijoilta: Miten korjataan sukupolvien välinen koronakuilu?

Hallitus, televisio, internet ja lehdistö ovat nyt kolmatta kuukautta toitottaneet: ”Älkää vierailko ikäihmisten luona”.

Tällä käskyllä on eristetty kaksi sukupolvea yhteiskunnan ulkopuolelle. Sen sijaan olisi voitu kertoa, että välttäkää vierailuja kaikkien riskiryhmään kuuluvien kanssa.

Nyt sitten kaikkien lehtien yleisönosastot, tekstaripalstat ja naamakirjan puskaradioryhmät ovat täynnä kirjoituksia, että taas nuo vanhat oli kaupassa ja tartuttaa meitä.

He ovat niitä terveitä taudinkantajia ja levittävät sitä sitten meihin oikeisiin ihmisiin. Jotkut tutkijat ovat huomanneet, että koronaan kuolleissa on ollut eniten diabetesta sairastavia. Mitenkähän nämä kyttääjät ottavat tämän huomioon vaikka seuraavalla kauppareissulla?

Asiantuntijoita haastatellaan monta kertaa päivässä. Kaikki kertovat eri mielipiteen taudin alkulähteestä, kestosta, tartuntamekanismista.

Yhtenä päivänä ensin kerrottiin, että elokuun loppuun mennessä tämä on ohi. Seuraava ”asiantuntija” kertoikin, että tämä kestää ainakin kolme vuotta. Aivan hyvin olisi riittänyt, että yksi olisi kertonut: ”Emme tarkalleen tiedä, miten tämä käyttäytyy.”

Informaatio kaikissa tiedotusvälineissä on: ”Nyt siellä sun täällä on niin monta kuollut koronaan.” Tosissaan joutuu tekemään töitä välttääkseen tämän infoähkyn.

Heidän pääasiallinen tehtävänsä on varmaankin masentaa Suomen kansa.

Tilastot näyttävät, että ovatkin onnistuneet hyvin. Itsemurhien määrä on kasvanut keskuudessamme. He varmaankaan eivät joudu vastuuseen aiheuttamastaan lähiomaisten ja ystävien surusta.

Järjestöt ja yhdistykset ovat olleet ikäihmisten piristysruiskeita. Kuntosalit, tuolijumpat, tarinatuvat, kuorot, käsityöpiirit ja monet teatteri- ym. retket. Nämä ovat nyt poissa.

Omakin kalenteri maaliskuun puolenvälin jälkeen muuttui täyteen ristejä. Sama tapahtui huhtikuussa ja toukokuussa. Nyt kun selaan kalenteriani, se näyttää äitini koulukuvalta, jossa kuolleet oli merkitty ristillä. Kalenterini on täynnä kuolleita päiviä. Kymmenientuhansien ikäihmisten kalentereille on käynyt samoin.

Vaikka käyn 8 km lenkeillä keskinopeuden olleessa alle 12 min/km, tämä ei riitä hyvän kunnon ylläpitämiseen. Huomaan jalka- ja käsivoimissa heikkenemistä. Nivelet särkevät enemmän lihaskunnon heikkenemisen myötä. Tämä tapahtuu jokaisen ikäihmisen kohdalla.

Tarvitsisin hierontaa nyt vastapainoksi. Hallitus on vain kieltänyt, ettei meidän ikäihmisten lihaksia saa kuntouttaa. Olemme varmaankin olleet liian hyväkuntoisia. Vertailun vuoksi: diabeetikot ja kaikki muut riskiryhmät pääsevät tarvittaessa hierojalle.

Miettikäämme vaikka Jokelan koulusurmaa tai muuta ikävää tapahtumaa, niin kirkot ovat täyttyneet ihmisistä. Lohdutusta ovat hakeneet monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole kirkoissa käyneet. Nyt kirkot ovat kiinni, ja muutenkin on hiljaista. Osa kirkoista avaa kesäkuulla jotain toimintaa, mutta hallituksen käskyn mukaisesti: 70+ pysykää poissa!

Yhteiskunnassamme on ollut ikärasismia, jota on saatu vähän poistettua. Nyt on menty kymmeniä vuosia taaksepäin. Miten tämä korjataan?

Anna-Liisa Ruutiainen

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin vaikuttajavastaava

Maalahti

Kommentoi