Lukijoilta: Miten varautua yksinäisyyteen?

Yksinäisyyden on todettu vaikuttavan paitsi mielen hyvinvointiin, myös terveyteen ja talouteen. Tutkimusten mukaan yksin asuvilla suomalaisilla on suuremmat toimeentulovaikeudet ja huonompi terveys kuin muulla väestöllä. Yksinäisyys merkitsee usein myös heikompaa taloudellista tilannetta, mutta yksinäisyyden taloudellisesta puolesta puhutaan harvemmin.

Yksinäisyys on yleistä, yksinäisyys on ongelma, yksinäisyyttä pitää ehkäistä. Näistä yksinäisyyden näkökulmista puhutaan, mutta mitä yksinäisyys konkreettisesti merkitsee yksinäiselle, leskeksi jääneelle, eronneelle?

Leskeksi jääminen tai ero puolisosta jättää ihmisen yksin – monesta eri näkökulmasta. Yksin jääminen saattaa olla ihmisen siihenastisen elämän suurin kriisi, josta eteenpäin pääseminen teettää töitä. Samaan aikaan kun taistelee tunteidensa kanssa, joutuu usein huomaamaan, että yksin oleminen tulee kaksin elämistä kalliimmaksi.

Erityisesti eläkeläisten kohdalla parisuhteen taloudellinen merkitys korostuu. Yksin jääminen tietää etenkin naiselle tulojen pienenemistä. Huolimatta siitä, että vuosikymmenten kuluessa naisten taloudellinen asema on kohentunut ja yhteiskunnan antama turvaverkko parantunut.

Paljon puhutaan varautumisesta eläkkeelle jäämiseen. Suurin osa onkin varautunut eläkepäiviin edes jollain tavalla. Mutta pitäisikö meidän osata varautua myös yksin jäämiseen?

Elämää ei valitettavasti voi ennakoida, siksi taloudellinen varautuminen on järkevää. Tunteiden osalta varautuminen onkin jo haasteellisempaa, mutta niiden kanssa pärjääminen sujuu helpommin, jos ei ole lisäksi taloudellisia murheita.

Leskeksi jäämiseen voi varautua myös huolehtimalla testamentista, puolisoiden välinen keskinäinen testamentti esimerkiksi on ehkä hyvä tehdä. Tärkeintä on kuitenkin miettiä etukäteen jonkinlainen suunnitelma. Leskeksi jäämisen jälkeen on ehkä muutettava pienempään asuntoon ym.

Uskallammeko puhua ja miettiä yhdistyksissä yhdessä näistä asioista?

Nyt korona on sitten lisännyt vielä toisenlaista yksinäisyyttä, voimattomuutta ja turhautumista.

Ulkoillaan, liikutaan ja pidetään itsestämme ja lähimmäisistämme hyvää huolta.

Anna-Liisa Ruutiainen

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin vaikuttajavastaava

Maalahti

Kommentoi