Lukijoilta: Mitkään talkoot eivät voi kestää ikuisesti

Työntekijä- ja työnantajaliittojen välinen liittokierros näyttää kulminoituvan kikyn 24 tunnin palkattomaan työnajanpidennykseen. Kikyyn sisältyi myös veroluonteisten sosiaaliturvamaksujen siirtoja työnantajilta työntekijöille, jolloin työnantajat säästivät STTK:n laskelmien mukaan noin 6,5 miljardia euroa. Tämä tehtiin kuitenkin lakiteitse, edeltävän oikeistohallituksen toimesta.

Tällä kertaa vasemmistohallituksen ollessa kyseessä, eivät työnantajat halunneet ratkaista tämänkertaista liittokierrosta kolmikantaisesti, yhdessä valtion ja työntekijäjärjestöjen kanssa. Siksi tällä sosiaaliturvamaksut jäävät voimaan, ja nyt keskustelu kulminoituu vain 24 tunnin palkattomaan työaikaan.

Suomessa kansan oikeustaju ja laki lähtevät siitä, että työstä tulee saada palkka, mutta kikyn osalta näin ei ole. Kaikki ymmärtävät, että talkoissa ei välttämättä saada palkkaa, mutta SAK Pohjanmaa kysyy, että minkälaiset talkoot ne sellaiset ovat, joissa työ ei pelkästään ole palkatonta, vaan joissa talkoolaiset maksoivat talkoon teettäjälle 6,5 miljardia?

Tämänkin vielä voisi jotenkin ymmärtää, jos raha olisi mennyt valtion talouden paikkaamiseen, tai jos raha olisi käytetty uusien työpaikkojen luomiseen, mutta todellisuudessa kikyn ns. ”kolmas loikka” jäi STTK:n mukaan tekemättä, koska työnantajat käyttivät säästyneet rahat voittojen jakamiseen omistajille, eivätkä investointeihin.

Kikyssä luvatut uudet työpaikat jäivät siis syntymättä, koska työnantajat eivät osallistuneet talkoisiin.

Työntuottavuuden parantuminen on mahdollistanut työajan lyhentämisen jo viimevuosisadan alusta alkaen, eikä se ole vieläkään pysähtynyt. Taloudellisessa noususuhdanteessa toteutettu työnajan kiky-pidennys oli siis järjetön ja hyödytön teko kansantalouden näkökulmasta.

SAK Pohjanmaa toteaa, että jos liittokierros johtaa kikyä vastustaviin lakkoihin, on vastuu niistä yksin työnantajilla. Palkaton työ ei ole mikään uusi innovaatio, eikä Suomen kohtalo ei voi riippua sellaisen työn teettämisestä!

Petri Partanen

SAK Pohjanmaan pj.

Kommentoi