Lukijoilta: Mustan viikon kautta kohti itsenäisyyden juhlintaa

Eduskunnan ”musta viikko” alkoi viime viikon tiistaina surullisissa merkeissä. Yksi meistä, keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas, oli poissa keskuudestamme. Torstaina saimme seuraavan suruviestin. SDP:n entinen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta oli nukkunut pois pitkän sairauden uuvuttamana.

Viikko päättyi vielä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron jättämään eropyyntöön ministerin tehtävästä Postin omistajaohjaukseen liittyvien epäselvyyksien johdosta.

Tämä Paateron ratkaisu ei kuitenkaan vielä riittänyt hallituspuolue keskustalle. Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuskiistasta alkanut ”soppa” jatkui vielä yli koko viikonvaihteen ja tiistaina pääministeri Antti Rinne jätti hallituksensa eropyynnön tasavallan presidentille.

Hallituksen ero käynnisti luonnollisesti heti tiistaina perustuslaillisen menettelyn uuden hallituksen nimeämiseksi ja nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus nimitetään.

Tällaisina hetkinä, vaikeiden päätöksien jälkeen ja vaikka kuinka tekisi kipeää, on ehdottoman tärkeää suunnata katse eteenpäin. Nyt on kaikista tärkeintä, että hyvän hallitusohjelman toteuttamista jatketaan.

SDP:n eduskuntaryhmä on tästä syystä sitoutunut jatkamaan nykyisellä hallituspohjalla, jotta yhdessä asetetut tavoitteet saavutetaan.

Hallitusohjelma sisältää paljon suomalaisille tärkeitä uudistuksia. On tärkeää jatkaa niiden uudistusten toteuttamista, joita on yhdessä hallituspuolueiden kesken sovittu: investoida koulutukseen, sosiaalipalveluihin ja terveydenhuoltoon, nostaa pieniä eläkkeitä ja etuuksia, tehdä oikeudenmukaista työllisyyspolitiikkaa sekä torjua ilmastonmuutosta.

Haluamme myös vähentää eriarvoisuutta, lisätä työllisyyttä ja tehdä tulevaisuusinvestointeja, joilla varmistetaan, että suomalaiset menestyvät jatkossakin.

Sosialidemokraattinen puolue haluaa, että huomenna on paremmin kuin tänään, emmekä halua riskeerata tämän työn jatkuvuutta.

Puheenjohtaja Rinne oli valmis tekemään tiistaina raskaan henkilökohtaisen päätöksen ja hakemaan eroa pääministerin tehtävästä, jotta nämä suomalaisille tärkeät hallitusohjelmatavoitteet toteutuisivat.

Yhteistyön jatkaminen ja luottamuksen uudelleen rakentaminen keskustaryhmän kanssa vaatii varmasti nyt kaikilta osapuolilta kovaa työtä ja sitoutumista, mutta uskon vahvasti, että tämä luottamus saadaan vielä rakennettua ja yhteinen työ yhdessä rakennettujen tavoitteiden eteen voi jatkua tämän raskaan vaiheen jälkeenkin.

Tänään, kun juhlimme itsenäistä Suomea, on hyvä palauttaa mieliimme demokratian ja kansakuntamme eheyden merkitys suomalaisten hyvinvoinnille.

On hyvä miettiä, mitä voimme menettää, mikäli kansakuntamme eheys jostain syystä romuttuisi ja ajautuisimme kansan kahtiajakoon.

Vaikka kipinät välillä eduskunnassa ja mediassa sinkoilisivatkin, on hyvä muistaa, että me kaikki olemme kuitenkin lopulta samalla asialla, Suomen kansan hyvinvoinnin asialla.

Toivotan oikein rauhaisaa itsenäisyyspäivää kaikille!

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi