Lukijoilta: Mustat lasit pois päästä

Maailma on myllerryksessä monellakin eri tavalla. Globaalit ilmiöt ja tämän hetkinen tilanne koronaviruksen kanssa vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Tällä hetkellä varsinkin palvelualan yrittäjillä ja matkailualan toimijoilla on hyvinkin haastavaa. Irtisanomisia ja jonkinlainen murros alalla on taattu. Kuitenkin, kun tulevaisuuden näkymät ovat heikkoja tai epävarmoja, emme ajattele, miten elämämme jatkuu näiden kriisien jälkeen. Paniikin lietsonnalla ja ajamalla yhteiskunta seisahduksiin tilanne vain pitkittyy. Ihmiskunta toipuu, se on varmaa. Toipumisen nopeuteen voimme kuitenkin itse vaikuttaa hyvinkin paljon.

Se tapa, jolla toipuminen tapahtuu on vielä hämärän peitossa. Voi olla, että ihmiskunta ottaa toipumisen jälkeen isojakin harppauksia taas eteenpäin, kohti parempaa tulevaisuutta. Ehkä tästä selvittyä pohdimme uudelleen yhteiskuntamme oikeita tarpeita ja toimintatapoja.

Yhteiskunta toivottavasti muuntuu vielä kestävämmäksi, jossa ekologiset tekijät, sosiaaliset vaikutukset ja muut tekijät otetaan paremmin huomioon. Ehkä kaiken myllerryksen jälkeen tulemme huomaamaan yhteiskunnan muutostarpeen. Digitalisaation rooli kasvaa vielä enemmän nykyisestään, kuten myös kestävä kehitys. Koronaviruksen aiheuttama radikaali putoaminen Kiinan päästöissä kertoo siitä, että ilmastokriisiin vastaaminen on hyvin pitkälti asennekysymys.

Meidän tulee taas löytää itsemme uudelleen, kunhan tilanne on selätetty. Panostamalla kestävämpiin ja tulevaisuudessa kilpailukykyisempiin energialähteisiin tehokkuuden kasvattamiseksi sekä uusiin teknologioihin, voitaisiin alueen kilpailukyky pelastaa.

Halvan fossiilisen energian ja kertakäyttökulttuurin aika on yksinkertaisesti ohi, mutta se vaatii töitä ja valmiutta muutokseen.

Muutoksia tulee. Työelämäkin on ollut jo pitkään murroksessa, jossa etätyöt ja muut ratkaisut ovat yleistyneet. Tuotantolinjojen automaatio ja organisaatioiden uudistukset muuttavat työelämän kulttuuria. Kaikkea ei voida eikä täysin pidäkään uudistaa. Asiakaspalvelun tärkeys on jälleen kerran yksi asia, joka ei toivottavasti muutu.

Muutosten pohjalta joudumme myös pohtimaan toimintatapoja työelämässä ja sitä, mikä on oikeasti oleellista ja kriittistä töiden kannalta. Toivoisin kaikilta ihmisiltä ymmärrystä myös yrittäjiä ja muita ihmisiä kohtaan.

Elämää voi kuitenkin jatkaa, ottaen huomioon viranomaisten antamat ohjeet. Maailmanmenon katsominen pelkästään mustien lasien läpi luo vain lisää turhautumista ja tuskaa. Nyt ei ole aika pysäyttää yhteiskuntaa, vaan etsiä oikeat keinot jatkaa arkea.

Eetu Puntala

Lappajärvi

Kommentoi