Lukijoilta: Muutakin kuin hyödyllinen reservi

Kuntavaalien jälkeen puolueet ovat jakaneet Vaasassa lautakuntien, johtokuntien ja jaostojen luottamuspaikkoja. Palapeli alkaa olla valmis, ja kaupunginvaltuusto vahvistaa valinnat 9. elokuuta.

Lautakunnissa, joissa on yksitoista jäsentä, vähintään kahdeksan on kaupungin hallintosäännön mukaan oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Pienemmissä lautakunnissa suhde on kuusi yhdeksästä.

Säännön hyvä puoli on, että lautakuntien ja kaupunginvaltuuston välille syntyy hyvä yhteys. Huono puoli on, että moni ehdokas saa tyytyä johonkin varajäsenen paikkaan tai jää kokonaan ilman paikkaa.

Suurin osa vaaleissa ehdolle asettuneista haluaisi tuoda oman osaamisensa ja kokemuksensa päätöksentekoon. Kun katsoo koko ehdokaskenttää, mukana oli paljon asiantuntemusta eri ammatti- ja elämänaloilta.

Lautakuntien vaalikelpoisuus on kuitenkin vain osa totuutta. On mahdollista, että puolueet jakaisivat kuitenkin luottamuspaikat niiden kesken, joille äänestäjät antoivat eniten ääniä eli juuri valtuutetuille ja varavaltuutetuille.

Sen jälkeen paikkoja ei ole juurikaan jaettavissa. Tämä ei välttämättä ole ongelma puolueelle, josta tulee valtuuston suurin puolue. Sillä on aina neljä (tai kolme) paikkaa kaikissa lautakunnissa.

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Vaasan päätöksenteko-organisaatiota on hiottu ja supistettu. Luottamuspaikkoja on hävinnyt kymmenittäin.

Johtokuntien tehtäviä on viety lautakuntien alle, esim. Pohjanmaan museo ja Vaasan kaupunginteatteri. Kulttuuri, liikunta ja vapaa-aika on lykätty yhteen lautakuntaan. On varmasti kätevää ja taloudellista, että päätöksentekoa keskitetään, mutta demokratia kärsii.

Täysillä listoilla eli mahdollisimman monen ehdokkaan listoilla saadaan enemmän paikkoja valtuustoon. Viimeisilläkin parilla, kolmella äänellä on merkitystä. Vaalien jälkeen on sitten jopa suotavaa, ettei kovin moni ehdokas haluakaan itselleen luottamuspaikkaa. Tässä on selvä ristiriita.

On ehkä julkeaa toivoa Vaasaan lisää luottamuspaikkoja, nyt kun sosiaali- ja terveyshuolto siirtyy ensin Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ja myöhemmin, yhdessä pelastustoimen kanssa, Pohjanmaan hyvinvointialueen alle. Kulttuurin ja liikunnan voisi kuitenkin jakaa kahdelle lautakunnalle.

Jollain tavalla päätöksentekoa ja osallistumista pitäisi kuitenkin laajentaa. Moni ehdokas haluaa olla muutakin kuin hyödyllinen reservi vaalien välillä. Demokratia vaatii aikaa ja rahaa, mutta on sen arvoista.

Karita Blom

Kuntavaaliehdokas 2021 (sd.) Vaasa

Kommentoi