Lukijoilta: Muutama ajatus rasismista

Olen miettinyt pitkään, millaista rasismi on nykyään. Onko se saatu vihdoin katoamaan? Kauan siitä on puhuttu ja ihmiset ovat ajaneet asiaa eteenpäin. On järjestetty mielenosoituksia, tiedotettu ja opetettu oikeasta. Siltikin minusta tuntuu, ettei asia ole oikein mennyt suuntaan tai toiseen. Se on sääli.

Ilmastonmuutoksesta puhutaan tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa lähes taukoamatta. Halutaan hyvä ja turvallinen elämä tuleville sukupolville. Entäs ihmiset tällä hetkellä? Ihmisiä syrjitään ja haukutaan ihonvärin, uskonnon, kulttuurin ja seksuaalisen suuntautumisen takia. Sekö on hyvää elämää, jota niin kovasti halutaan saavuttaa?

Haluaisin ihmisten oikeasti pysähtyvän ja miettivän hetken, millaisen kuvan he haluavat itsestään antaa muille ja kuinka haluavat kohdella toisia. Olen kuullut moneen otteeseen, kuinka muista kulttuureista tulleita ihmisiä halveksutaan ja sanotaan asioita, joita ei kukaan haluaisi kuulla. Juuri niissä hetkissä pitäisi muistaa asiat, jotka on opetettu jo peruskoulussa, ihmisoikeudet. Asioita, jotka takaavat nimenomaan sen hyvän elämän.

Oikeus elämään ja turvapaikkaan, uskonnon- ja ajatuksenvapaus, oikeus työhön, syrjinnästä vapaa elämä. Nämä ovat asioita, joiden pitäisi kuulua kaikille. Niitä ei ole keksitty huvin vuoksi.

Vaikka vaaleaihoiselle tavalliselle tallaajalle voikin olla välillä vaikea tajuta, yhä tänäkin päivänä ihmiset myös Suomessa kokevat ongelmia tavallisessa arkielämässään. Toiset joutuvat näkemään paljon enemmän vaivaa saadakseen työn, syynä esimerkiksi se, ettei jokaiseen työpaikkaan haluta tai uskalleta ottaa naista hijabissa tai tummaihoista, ettei vain tulisi mitään ongelmia. Jo sen kirjoittaminenkin tuntuu niin oudolta.

Toisinaan mietin, että mikä siinä edes on? Miksi ihmisiä kohdellaan eri tavalla? Eihän kukaan ole päättänyt ihonväriään tai sitä, minne ja milloin syntyy. Ne ovat asioita, joita ei voi muuttaa, joiden kanssa eletään joka ikinen päivä. Miksi niistä sitten pitää keksiä sanottavaa tai kirjoitettavaa, joka saa aikaan pelkoa ja häpeää?

Suomi on hyvinvointivaltio, jossa jokaisesta nurkasta kehotetaan olemaan oma itsensä. Sitten kun on, saa siitä palkkioksi vain huonoa. Niinkö sen pitää mennä?

Toivon, että jokainen voisi nyt miettiä, millainen on maailma, missä haluaisit elää ja millaisessa muidenkin olisi hyvä elää ilman pelkoa huomisesta.

Yläkoululainen rasismia vastaan

Kommentoi