Lukijoilta: Muutos tapahtuu - me päätämme millaisena

Keski-Euroopan traagiset tulvat huuhtovat ihmisiä, autoja ja rakennuksia mukanaan. Kanadassa lämpöennätyksen hiljattain rikkonut kylä palaa maan tasalle. Kiinassa ennätykselliset sademäärät pakottavat evakuoimaan ainakin satatuhatta ihmistä.

Vain viime viikkojen uutisia katsoessa on helppo tehdä johtopäätös: paluuta vanhaan ei ole - ilmastonmuutos on jo täällä. Keskilämpötila on noussut maailmanlaajuisesti 1800-luvun lopulta 0,85 astetta, mistä suurimman osan viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana.

Ilmasto on muuttunut aina, mutta ihmisen toiminta on antanut muutokselle rajun lisäpotkun, joka tekee siitä kestämätöntä. Ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen, erityisesti hiilidioksidin vaikutus on tieteellinen tosiasia, jota emme pääse pakoon.

Pohjoisena alueena Suomen ilmasto on lämmennyt enemmän, noin 2 astetta 1800-luvun lopulta alkaen ja nopeimmin viimeisen 30 vuoden aikana.

Talven lämpötilat ovat nousseet eniten, mutta myös kesän hellejaksojen todennäköisyys on moninkertaistunut aiempaan verrattuna. Päästöjen jatkaessa nopeaa kasvuaan Suomen keskilämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä jopa 6 asteella.

Pariisissa saavutettiin kuusi vuotta sitten harvinaisen laaja sitoutuminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseen 1,5 asteeseen.

Kuten tänään voidaan huomata, jo tuo tulee muuttamaan maailmaa ja muutos tulee olemaan voimakkaampi napa-alueilla. 1,5 asteen muutos on kuitenkin nähty siedettäväksi ja sellaiseksi, ettei se aiheuta liian voimakkaita ketjureaktioita, jotka edelleen voimistaisivat lämpenemistä.

Tällä hetkellä maiden sitoumukset eivät kuitenkaan riitä tavoitteen saavuttamiseen.

Pariisin sopimuksen jälkeen maailman maat ovat lähteneet liikkeelle eritahtisesti.

Eurooppa pyrkii johtamaan muutosta, mutta myös muut talousjätit ovat asettaneet viime vuosina uusia tavoitteita ja lähteneet muuttamaan yhteiskuntaansa ilmastokestävämmäksi. Kiina investoi maailman eniten uusiutuvaan energiaan, Intia muuttaa energiatuotantoaan kunnianhimoisesti ja Bidenin USA investoi ilmastotoimiin kärkitavoitteenaan.

Myös Suomessa teemme osamme.

Tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 on kehittyneelle ja teknologiamyönteiselle maalle täysin realistinen. Suomen kaltaiset maat voivat edelläkävijöinä jopa hyötyä itsekkäästi globaalista taistelusta ilmastonmuutosta vastaan. Maailman johtavat teknologiayritykset, kestävä metsänhoito ja maatalous tai jäte- ja vesihuolto voivat toimia esimerkkeinä ja vientituotteina eri puolille maailmaa.

Meidän kaikkien elämä tulee muuttumaan. Joko se muuttuu ilmaston rajun lämpenemisen myötä hallitsemattomasti ja vaarallisesti tai sitten hallitusti päästöjä hilliten.

Hyviä merkkejä muutoksista on useita. Sähköntuotantomme on jo pitkälti päästötöntä ja lämmitys puhdistuu kovaa vauhtia. Teollisuus on laatinut kunnianhimoiset tiekartat, joilla se tekee oman osansa samalla investoiden Suomeen.

Autokauppa ja ruokailutottumukset ovat lähteneet muuttumaan monien ennakoimaa nopeammin.

Lisätoimia ja päätöksiä tarvitaan edelleen, mutta maakuoppaan emme päädy. Laskiessamme suomalaisten päästöjä on huolehdittava, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana eikä ketään aseteta kohtuuttomaan asemaan.

Muutos on mahdollinen, mutta sen aikaan saaminen edellyttää ihmisten erilaisten tilanteiden ja olosuhteiden ymmärtämistä. Siinäkin Suomi on ollut hyvä ja tulee olemaan jatkossakin.

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi