Lukijoilta: Muuttuuko suunta?

Seinäjokelainen kansanedustaja Paula Risikko moittii hallitusohjelmaa Puheenvuoro-kirjoituksessaan (Ilkka 13.6.), kuten kunnon oppositiopoliitikon kuuluukin. Liitteineen yli 200-sivuisesta hallitusohjelmasta löytyy kyllä kritisoitavaakin, mutta aivan kaikkea Risikon esittämää kritiikkiä ei voi allekirjoittaa.

Hallitusohjelmassa on päätetty jatkaa sote-uudistusta edellisen hallituksen maakuntamallin pohjalta. Päätös on sinänsä hyvä, etteivät kaikki edellisen hallituksen sote-uudistukseen käyttämät sadat miljoonat eurot valu hukkaan.

Erona edellisen hallituksen suunnitelmiin on mm. verotusoikeuden myöntäminen maakunnille. Se on edellytys, että sote-palvelut pystytään turvaamaan kullekin alueelle sopivalla tavalla.

Risikko kuitenkin näkee eriarvoisuuden uhan siinä, että maakunnat tulevat tuottamaan palveluita erilaisilla veropohjilla ja palvelutasoilla. Uhka on todellinen, mutta hallituksen malli on kuitenkin huomattava askel parempaan suuntaan.

Tällä hetkellä kansalaiset maksavat veroa ja saavat palveluitaan sen mukaan, missä kunnassa he asuvat. Jatkossa käytännöt yhtenäistyvät, koska vastuu verotuksesta ja palveluista on isommilla ja harvemmilla hartioilla. Maakuntia on huomattavasti vähemmän kuin kuntia.

Kirjoituksessaan Risikko kantaa huolta myös hallitusohjelmaan kirjatusta mahdollisuudesta käyttää valtion omaisuustuloja investointien kattamiseen.

On hyvä, jos kokoomuksessa on otettu opiksi Kataisen hallituksen Caruna-seikkailuista ja valtion omistuksen myyntiin suhtaudutaan nykyisin epäilevästi.

Myös vasemmistoliitto on suhtautunut hallitusohjelman kirjaukseen kriittisesti.

Kirjaus onkin nähtävä enemmän poliittisena kompromissina. Hallituksen kokoonpano on sellainen, että lisävelka ajatuksena tuntuu osalle porukasta vaikealta. Joissain tapauksissa olisi kuitenkin järkevämpää ottaa edullista lainaa investointeihin, kuin rahoittaa niitä tuottavan omaisuuden myynnillä.

Kaiken kaikkiaan uudelta hallitukselta on lupa odottaa paljon, vaikka vastoinkäymisiäkin on varmasti luvassa.

Politiikka on paljon muutakin kuin tiukkojen talousraamien asettelua. Tarvitsemme uudelleen kykyä nähdä yhteiskunta sosiaalisena ympäristönä eikä pelkkänä talouden alustana.

Uudella hallituksella on nyt hyvät edellytykset muuttaa politiikan suuntaa.

Antti Knuuttila (vas.)

kaupunginvaltuutettu

Seinäjoki

Tarvitsemme uudelleen kykyä nähdä yhteiskunta sosiaalisena ympäristönä eikä pelkkänä talouden alustana.

Kommentoi