Lukijoilta: Naakka on nyt rauhoitettu

Moni henkilö on ottanut yhteyttä, ja kysynyt sitä, miksi ”taivaan täydeltä” isoissa parvissa lentäviä ja räyhääviä naakkoja ei poistetakaan päiviltä vaikka lintujen rauhoitus lopetettiin viime syksynä!

On totta, että 13.7.2018 metsästyslakiin tehtiin muutos naakan siirtämisestä kokonaan rauhoittamattomin lintujen lajiksi.

Mutta se, että pyssyt eivät paukahtele kohti naakkaparvia, johtuu pesimisajan rauhoittamisesta. Naakalla se on voimassa koko maassa 10.3.–31.7.

Mainittakoon myös variksen rauhoitusajan olevan alueellamme saman kuin naakoilla. Variksen rauhoitus vaihtelee Suomen eri alueilla. Harakoilla pesimäajan rauhoitus alkoi vapulta ja päättyy myös heinäkuun lopussa.

Naakat ovat kuuluneet rauhoitettaviin lintuihin vuodesta 1993 alkaen. Sen jälkeen niiden määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti koko maassa, Lapin rajoille saakka.

Naakat pesivät ”komppanioissa”, joissa on kymmeniä pareja. Pesät sijaitsevat rakennuksissa, koloissa, torneissa ja pöntöissä jne.

Kyseiset linnut valloittavat röyhkeästi itselleen mm. telkän ja pöllöjenkin pöntöt. Pöllöt kuitenkin ovat niin aktiivisia ja ärhäkkäitä, että ne vievät voiton pesien valtaamisessa.

Naakat ovat erittäin viisaita ja sosiaalisia, kuten muutkin varislintumme. Samoin se jakaa olemassaolostaan ihmisten mielipiteitä voimakkaasti. Toiset vastustavat lajin runsastumista ja monet tykkäävät.

Variksen, harakan ja korpin määrät ovatkin pysyneet siedettävinä ilman sen kummempaa karsimista. Korppeja toivotaan jopa lisääkin.

Naakat sitä vastoin ovat viime vuosina lisääntyneet yli monen suomalaisen sietorajan. Se saikin lopulta aikaan sen, että naakat poistettiin täydellisesti rauhoitettujen listalta.

Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, kun lintuparvet tekevät vahinkoja vilja- ja puutarhasadolle ja rakennuksille sekä lisäävät tautiriskejä karjatalouteen. Joillakin lihakarjatilojen piha-alueilla on laskettu olevan jopa 1 500 lintua yhdessä naakkaparvessa.

Naakat syövät ravinnokseen mm. muiden lintujen pesistä poikaset ja jopa jäniksen poikasiakin!

Naakka on tutkimusten mukaan viisaimpia lintujamme, kuten varislinnut yleensäkin. Esimerkiksi muiden lintujen pesien poikasten ryöstö ruuaksi sujuu näppärästi niin, että naakka härnää esimerkiksi rastaat peräänsä. Kaveri kyttää läheisyydessä ja hakee sitten pikkuisia pesästä!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi