Lukijoilta: Näpit irti – ei on ei

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on saatava loppumaan, koskipa se ketä hyvänsä. Jokaisella pitää olla suvereeni oikeus koskemattomuuteen ja oman kehoonsa.

Vaasassa on ilmennyt kasvavaa yläkoululaisten tyttöjen ahdistelua. Sille on nyt laitettava selkeä stoppi.

Vastuussa näistä teoista ovat tietenkin itse tekijät, mutta myös lasten vanhemmat. Vanhemmilla on vastuu kertoa mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Vanhemmilla on myös vastuu siitä, että lapset saavat olla lapsia ja että heidän ei tarvitse olla pienoisaikuisia.

Tytöille on myös hyvä kertoa, miten luonto toimii. Esimerkiksi minkälainen pukeutuminen voi antaa väärän viestin vastakkaiselle sukupuolelle. Jos provosoidaan, joku voi provosoitua ja siitä ei yleensä hyvää seuraa. Sinulle, joka hyppäsit nyt pöydälle julistamaan, että tyttö saa pukeutua, miten haluaa, sanoisin: avaa silmäsi.

Vanhempien olisi myös hyvä vilkaista teinin kännykkää; minkälaisia kuvia oma kullannuppu saa/laittaa someen, instaan tai napschattiin tai vaikkapa lähettää kavereilleen. Lapsi ei ymmärrä, minkälaisen viestin esimerkiksi poseerattu rintsikkakuva antaa. Vanhempien velvollisuus on kertoa se. Korostan, että kaikki eivät näitä kuvia laita tai saa, mutta yksikin on liikaa ja jakaa väärää viestiä laajemmalti.

Kouluissa olisi myös hyvä kertoa, että seksuaalinen ahdistelu on Suomessa rikos, siitä voi saada 6 kk vankeutta.Sinänsä seksuaalirikosten rangaistukset ovat Suomessa naurettavan pieniä: Törkeä raiskaus minimi 2 vuotta vankeutta, raiskaus minimi 1 vuosi ja vähemmän vakava raiskaus minimi 4 kk vankeutta.

En ymmärrä, miten raiskaus koskaan voi olla vähemmän vakava. Se jättää aina syvät haavat. Raiskaukset oivat kasvaneet viimevuosina ja viimeisimmän tilaston mukaan epäillyistä 38 % oli ulkomaalaistaustaisia. On aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Yhdessä!

Maria Tolppanen

Vaasan kaupunginhallituksen pj.

Kommentoi