Lukijoilta: Napuen taistelun muistomerkin 100-vuotisjuhla

Isokyröläiset ja varmaan usea ulkopaikkakuntalainenkin haluaisi osallistua Napuen taistelun muistomerkin 100-vuotisjuhlaan, mutta osallistuminen on tehty vaikeaksi, joillekin jopa mahdottomaksi.

Ilmoittautuminen pitää tehdä netissä. Ei kaikilla, etenkään vanhoilla, ole nettiyhteyttä eikä tarvittavia digitaitoja. Tämä vaatimus haiskahtaa syrjinnältä ja ikärasismilta.

uhla kiinnostaisi kuitenkin todennäköisesti vanhempaa polvea enemmän kuin nuoria, joista useimmilla on lauantai-iltapäivisin ja -iltaisin mielenkiintoisempaakin tekemistä kuin juhlapuheiden ja torvisoiton kuuntelu. Juhlan nettisivuilla riskiryhmille (Lue: yli 70 v.) suorasukaisesti annettiinkin poissaolosuositus.

Nettisivulla ilmoitetaan, että 250 ensimmäiseksi ilmoittautunutta pääsee pääjuhlaan muistomerkille kello 15.

Muistomerkin alue on varsin laaja: itse kivimuurien ympäröimä soikea kenttä, joille johtavien portaiden edessäkin on suurehko hiekka-alue.

Eiköhän tälle läänille olisi saanut sijoitettua 500 henkeä suojaetäisyyksin lohkoihin jakamalla?

Puheita ja torvisoittoa voi kuunnella äänentoistolaitteista. Niinhän homma festareillakin toimii.

Esitelmätilaisuuteen Vanhassa kirkossa päästetään sisälle 140 henkeä. Lopuille järjestetään istuimet ulkopuolelle. Mitäs, jos sataa? Herää kysymys, miksi tilaisuutta ei järjestetä pääkirkkoon, johon normaalitilanteessa mahtuu 1 190 henkeä? Turvaväleilläkin sinne mahtunee sallitut 500. Ja parkkitilat kirkon ulkopuolella ovat huomattavasti laajemmat kuin Vanhalla kirkolla.

Taitaa tämä kysely olla myöhäistä sadetta, kun heinät ovat jo ladossa, koska Napuen taistelun muistomerkin 100-vuotisjuhla on jo lauantaina.

Anna-Maija Salo

Isokyrö

Kommentoi