Lukijoilta: Nevantakaselle ruotsinsuomalaisista

Pitää antaa palautetta Mikko Nevantakaselle ruotsinsuomalaisten traumatisoitumisesta.

Ruotsissa asuu tällä hetkellä yli neljäsataatuhatta suomalaiset juuret omaavaa ihmistä. Suomeen palanneita ei kukaan ole koskaan laskenutkaan.

Kumpikaan maa ei ole osoittanut minkäänlaista kiitollisuutta näitä ihmisiä kohtaan, jotka lähtivät pois kodeistaan, koska Suomella ei ollut tarjota työtä ja elantoa. Ruotsin koko vauraus perustuu sinne tulleiden siirtolaisten työpanokseen.

Ihmiset lähtivät pois ja näin ollen Suomeen jääneille jäi paremmat mahdollisuudet saada työtä ja valtiolla oli vähemmän huolehdittavia. Tätä totuutta ei ole kukaan poliitikoistamme koskaan tunnustanut, eli mikä hyöty oli valtiolle siitä, että satatuhatta työtöntä lähti ja hoiteli itselleen töitä ulkomailta.

Ei ole myöskään Ruotsin valtion taholta tunnustettu, kuin jossain juhlapuheissa, minkälaisen panoksen juuri suomalaiset siirtolaiset toivat tullessaan.

Mutta arvostettiin tai ei, niin kyllä Mikko Nevantakanen maalaa (Il-Po 16.11.) niin hirveitä kuvia ja yleistyksiä, että pakko tähän on puuttua.

Totuus on se, että yhdeksänkymmentä prosenttia ruotsinsuomalaisista on elänyt hyvän elämän Ruotsissa ja heidän lapsensa ovat pärjänneet siinä kuin ruotsalaistenkin lapset.

Ruotsalaiset ihmiset, toisin kuin poliitikot, ovat aina arvostaneet suomalaisia ja nimenomaan ihmisinä, eikä pelkkinä työläisinä, vaikka sitäkin arvostusta on ollut ja on edelleen.

Kuinka monta ongelmaperhettä on Suomessa? Yhtä monta prosenttia ruotsinsuomalaisista perheistä on ongelmissa alkoholin takia. Ei siinä ole syynä Ruotsiin muutto vaan geenit ja suurella todennäköisyydellä alkoholiongelmat olisivat kohdanneet myös Suomessa.

Jostain syystä elokuvat ja dokumentit keskittyvät näihin Slussenille jääneisiin. On häpeällistä ja halventavaa vetää lokaan niin suurta ihmisjoukkoa kuin ruotsinsuomalaiset. Ja on tyhmää käyttää aina samoja lauseita ruotsinsuomalaisista puhuttaessa, että tullaan velka-Volvolla ja halutaan esittää parempaa kuin onkaan. Miksi ei olisi ostettu Volvoa kun siihen oli varaa? Ruotsissa tienasi paremmin ja autot maksoivat vähemmän kuin Suomessa.

Kaikkien ruotsinsuomalaisten puolesta haluan sanoa, että olkaa ylpeitä siitä työstä, jonka olette siellä tehneet ja olkaa ylpeitä lapsistanne, jotka ehkä puhuvat paremmin ruotsia kuin suomea, mutta jokin päivä hekin ovat ylpeitä ruotsinsuomalaisuudesta.

Ja lopuksi voisi lainata Juha Mietoa, että niin se on, notta kateuskin pitää ansaata!

Juha Niemi

Koskenkorva, Ilmajoki

Kommentoi