Lukijoilta: Nuorella on oma ääni

Moni nuori on kiinnostunut maailman menosta ja haluaisi vaikuttaa yhteiskuntamme asioihin, mutta asioihin vaikuttaminen juuttuu kuitenkin siihen, ettei tietoa vaikuttamisen keinoista ole. On myös vaikea uskoa siihen, että oma ääni todella kuuluisi, olemmehan me vain teinejä, eikä kukaan meitä kuitenkaan kuuntelisi. Suurimmat ongelmat nuorten vaikuttamisen tiellä ovat siis tiedon puute ja asenteet.

Esteenä eivät ole pelkästään nuorten omat asenteet, vaan myös nuoria ympäröivien aikuisten asenteet. Usko omaan ääneen, omaan kykyyn vaikuttaa, ei ole heikko syyttä.

Valitettavan usein tuntuu siltä, että aikuiset vakuuttavat haluavansa kuulla nuorten mielipiteitä, mutta kun mielipiteet eivät olekaan sitä mitä toivottiin, ne kaikuvat kuuroille korville. Nuorten mielipiteistä valitaan ne, jotka halutaan kuulla, ja niitä käytetään, kun ne tukevat aikuisten omia mielipiteitä. Tämä heikentää nuoren itseluottamusta.

Ympäröivällä yhteisöllä on merkittävä vaikutus siihen, millaista palautetta nuori saa mielipiteistään, ja siihen, kuinka paljon nuori tietää omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ja toteuttaa itseään.

Yksi näistä vaikuttamisen keinoista ovat erilaiset yhdistykset. Yhdistykset ovat yleensä tiettyyn asiaan keskittyviä ryhmittymiä, jotka pyrkivät edistämään omaa asiaansa. Niitä on paljon, ja moneen eri tarkoitukseen. Yksi esimerkki yhdistyksestä on punainen risti, joka on hyväntekeväisyysyhdistys.

Nykyään monilla yhdistyksillä on pulaa nuorista toimijoista, ja samalla nuorilla on vaikeuksia tuoda esille omia ajatuksiaan ja vaikuttaa itseään tärkeisiin asioihin. Mikseivät nämä kaksi ihmisryhmää siis kohtaa?

Syynä on tietämättömyys aiheesta. Kun nuorilta kysyy: “Mikä on yhdistys?”, saa vastaukseksi vain tyhjiä katseita ja olan kohautuksia. Kun asiasta keskustelee, saattaa jokunen yhdistys tulla mieleen, mutta niistä mikään ei herätä selkeää tuttuuden tunnetta. Mietimme yhdessä, onko mahdollista, että yhdistysten aika on jo mennyt, eivätkä ne vaan jaksa enää kiinnostaa.

Valitettavasti yhdistysten aika todella on pian ohi, jos mukaan ei saada uutta verta, joka olisi halukas jatkamaan yhdistyksien toiminnan ylläpitämistä. Moni nuori tarvitsisi vain pienen tuuppauksen, vähän lisätietoa, lähteäkseen mukaan eri järjestöjen toimintaan.

Vaasassa järjestetään 16.11.2019 tapahtuma nimeltä Vaasa – mitä kuuluu?, jonka teemana on nuoret, järjestöt ja osallisuus.

Vasa övningsskolanin tiloissa järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on esitellä monia eri tapoja, joilla nuori voi olla osana omaa yhteisöään, ja tapahtumassa keskustellaan kuntalaisten hyvinvoinnista myös yleisemmällä tasolla.

Me toivomme, että tämä tapahtuma olisi se pieni tuuppaus, joka antaisi tietoa, muuttaisi asenteita sekä saisi nuoren luottamaan omaan ääneensä ja lähtemään mukaan toimintaan.

Eevi Hakala

Carolina Keltto

Vaasa

Kommentoi