Lukijoilta: Nuorten ikäpolvien puolesta

Viime viikkoina on käyty mielestäni yksipuolista keskustelua ikäluokkiin suhtautumisesta. Kritiikki on kohdistunut yhteen henkilöön ja hänen edustamaansa puolueeseensa.

Jotkut ovat kokeneet sen loukkauksena vanhempiin sukupolviin. Minä en. On rehellisesti myönnettävä, että monissa asioissa aika on ajanut meidän ikäpolviemme ohi.

Nuoremmat sukupolvet ovat koulutettuja, heillä on parempi kielitaito, digitaidoista puhumattakaan. Heillä on monenlaista osaamista ja he ovat tässä päivässä kiinni. Lastensa kautta heille tulevaisuus on tärkeää.

Kiinnitin huomiota Ilkka-Pohjalaisessa kahden ikääntyvän naispoliitikon haastatteluun, jossa he olivat järkyttyneita, jos nuoria tulisi valituksi aluevaaleissa. Heidän mukaan nuorilla ei ole kokemusta ja osaamista, joten he olisivat virkamiesten vietävissä.

Tämä on mielestäni nuoria henkilöitä kohtaan loukkaavaa. Nuorilla on kyky omaksua uusia asioita ja perehtyä asioihin. He uskaltavat myös kysyä ja kyseenalaistaa asioita.

Kokemusta kyllä minunkin mielestäni tarvitaan. Sitä voisivat vanhemmat ammentaa ja olla tukemassa nuorempia. He eivät kuitenkaan saa olla heti teilaamassa nuorten mielipiteitä sanomalla, miten aina ennen on tehty. Tai, että mitään ei voi eikä saa muuttaa.

Kukin meistä on tehnyt virheitä, mutta virheistä myös oppii. Antaa siis nuorten kokeilla siipiään.

Mauno Koivisto on joskus fundeerannut: ”Olen havainnut, että jos ei jonkun mieltä pahoita ja omaa mieltänsä pahoita, niin mikään ei muutu.”

Riitta Lehtola

Seinäjoki

Kommentoi