Lukijoilta: Nuorten mielen ongelmista

Nuorten mielenterveysongelmat ovat olleet vakavia jo pitkään, mutta tilanne on pahentunut etenkin näin korona-aikana. Hyvinvoivat voivat edelleen hyvin, mutta pahoinvoivien tilanne on huonontunut. Monet ovat epätoivon vallassa eikä apua ole tarjolla.

Mielen ongelmista puhuttaessa ollaan herkän asian äärellä. Mieli ja ajatusmaailma ovat ihmisen minuuden ydintä.

Jos emme nyt löydä keinoja auttaa niitä, joiden mieli on mennyt solmuun, on turhaa pohtia tulevaisuuden kehitystä. Suomen ja Vaasan tulevaisuus on näet niissä nuorissa, jotka ovat nyt ongelmissa.

Toivoa ei voi laittaa vain psykiatriaan. Psykiatri saattaa löytää oikean diagnoosin ja hoitopaikassa voidaan huolehtia akuutista ensihädästä, mutta varsinaista lääkettä niiltä on turha odottaa. Oikea diagnoosi ja mielenterveyden ensiapu ovat erittäin tärkeitä, mutta ratkaisuksi niistä ei ole.

Toisaalta nuori tarvitsee kasvualustan, josta irrottautua, ja toisaalta peruskiviksi tavoitteita ja tulevaisuudennäkymiä, joiden varaan rakentaa elämää. Tuo identiteetin rakentumisvaihe tarvitsee tilaa ja aikaa. Siihen tarvitaan terveitä raameja.

Meillä on monia hyviä toimintoja ja resursseja, joiden käyttöönotolla suuntaa voidaan oikaista. Avataan nuorisotalojen, leirikeskusten ja harrastuspaikkojen ovet nuorille. Tuetaan järjestöjä ja seurakuntia toiminnan järjestämisessä.

Nuoremme tarvitsevat rohkaisua olla oma itsensä. Annetaan tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia. Tärkein ensin.

Matti Anttonen (ps.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi