Lukijoilta: Nurmon valtakunnallisesta painijapatsaasta

Nurmon urheiluseura Jymy täytti 95 vuotta tänä vuonna. Pääjuhla pidetään liikuntahallilla 15.11.

Jymyllä on mm. pitkä ja valtakunnallisestikin ansiokas painijahistoria. Niinpä tätä kunniakasta perinnettä symboloimaan pystytettiin vuonna 1984 Nurmon Valkiavuoren kupeeseen, entisen, puretun painijakämpän Jymylän paikalle, kunnantalon taakse Elis Räsäsen ja poikansa veistämä 250 cm korkea valtakunnallinen painijapatsas. Sen kustansivat pääasiassa Nurmon kunta ja Painiliitto muutamien yrittäjien avustamana.

Patsas on saanut oleilla puiden suojassa, vaikeakulkuisessa maastossa ja huonosti opastettuna jo 36 vuotta. Harva nykynurmolainen painin ystäväkään tietänee sen olemassaolosta.

Tiedustelin Nurmon kunnanvaltuutettuna jo 80-luvulla patsaan siirtomahdollisuutta edustavammalle paikalle, silloisen uuden liikuntahallin edustalle.

Vastaus oli yleensä seuraava: ”Patsas on kunniakkaalla paikalla muistuttamassa Jymylästä ja ettei siirtoa varten ole määrärahaa.”

Erilaiset urheilun kannattajatahot ovat onneksi viime vuosina aktivoituneet kannattamaan patsaan siirtoa.

Esimerkiksi Jymyn Seniorit ovat tehneet kansalaisaloitteen ja nurmolaiset valtuutetut kaksi valtuustoaloitetta Seinäjoen valtuustolle. Siirtoasiasta kirjoitti myös opettaja Antti Herttua jo marraskuussa 2016, esittäen perustellusti patsaan siirtoa parempaan ympäristöön.

Niinpä kolme vuotta sitten 26.10.2017 Seinäjoen sivistys ja hyvinvointilautakunta päätti, että patsas siirretään.

Asia ei ole kuitenkaan toteutunut, vaan se seisoo edelleen alkuperäisellä paikallaan, näkymättömissä, jopa ilkivallan kohteena. Perusteluksi on esitetty mm. keskeneräiset tieasiat ja määrärahan puute.

Tieasiat ovat kuitenkin mielestäni jo siinä vaiheessa, etteivät ne ole este siirrolle, joten olisiko tämän juhlavuoden siivittämänä mahdollista toteuttaa siirto.

Voisimmeko järjestää kansalaiskeräyksen patsaan kunnostus- ja siirtämisrahaston kartuttamiseksi? On varmaan paljon ihmisiä, jotka haluavat muistaa jotenkin nykyisinkin aktiivisesti toimivaa, juhlavuottaan viettävää Nurmon Jymyä. Tämä olisi tasokas kohde kertomaan entisen Nurmon ansiokkaasta urheiluhistoriasta.

Aino Ristimäki

Nurmohallissa sijaitsevien painijataulujen maalari

Seinäjoki

Kommentoi