Lukijoilta: Nyt kulttuuriarvoja vaalimaan!

Vaasalaisten rakastama, präntööläinen kirjailija Venny Kontturi kunnioitti kotikaupunkiaan laululla Pohjanmaan helmi. Hänen viestinsä meille jälkipolville sisältyy viimeisiin säkeisiin: ”... otti meidät asumaan, työtä jaksamaan, verot maksamaan ja kulttuuriarvoja vaalimaan”.

Työtä olemme jaksaneet. Vaasa on nostettu pohjoismaiden energiapääkaupungiksi: ja sen myötä meille on luvassa menestystä ja elinvoimaa. Ennen juhannusta kotisatamaan saapuu Aurora Botnia, energiaosaamisen lippulaiva.

Verotkin olemme maksaneet: valtionosuudet mukaan lukien noin 486 miljoonaa tänä vuonna.

Kulttuuriarvojen vaaliminen meiltä on unohtunut!

Vaasan kaupungin kulttuurilaitokset, teatteri, orkesteri, museot ja taidemuseot, kirjastoja unohtamatta ovat syntyneet monen sukupolven työn ja harrastuksen tuloksena. Muutamien mesenaattien nimet me muistammekin, kuten Hedmanin, Tikanojan ja Kuntsin – uusimpana Swanljungin; Gröndahlin veljekset eivät ehkä heti tule mieleen, eivät ehkä Viljo ja Maire Vuoriokaan, joiden ansiosta Vaasassa taas marraskuussa järjestetään kansainvälinen Jorma Panula -kapellimestarikilpailu kahdeksannen kerran.

Vaasan kaupungin – viime kädessä siis Vaasan kaupunginvaltuutettujen haltuun kulttuurilaitokset ovat tulleet yllättävän myöhään. Vaasan kaupunginorkesteri kunnallistettiin 1974, Pohjanmaan museo 1990, Vaasan kaupunginteatteri 1992. Kaupunkilaisten omia ne ovat olleet hamasta alusta alkaen.

Vaasan oopperatoiminnan kunnallistamisesta valtuusto teki päätöksen keväällä 2018 antaessaan tuotantovastuun kaupunginteatterille. Teatterinjohtajan vallassa on nyt näyttää, että Vaasa pysyy maamme oopperakaupunkien kartalla.

Tikanojan taidekodin 70-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna. Kuntsin modernin taiteen museossa sulkeutui toukokuun lopussa kokoelman 50-vuotisjuhlanäyttely, joka ehti olla avoinna vain kaksi ja puoli kuukautta.

Näyttely kokonaisuutena oli taiteen juhlaa, vuosisadan näyttely.

Päättäjäistilaisuudesta jäi kuitenkin paha mieli. Missä olivat Kuntsin museoon hankitut kauniit viinilasit? Miksi vahtimestari täytti halpoihin lainalaseihin viiniä aulan penkillä? Eikö museolla todellakaan ole lupa käyttää oman kahvilansa tarjoilupöytää ja kylmätiloja, olkoonkin että ne on vuokrattu terassiyrittäjälle ja vaikka kaupunki ei olekaan tilaisuuden isäntä?

Tämä kertoo karulla tavalla siitä, miten ilmapiiri Vaasassa on muuttunut kulttuuria vähätteleväksi ja kulttuuriarvoja loukkaavaksi.

Elokuussa uudet kaupunginvaltuutetut ottavat vastuun Vaasan mittaamattoman arvokkaasta kulttuuriperinnöstä.

Nyt on aika ruveta sitä vaalimaan!

Sirpa Sainio (vas.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi