Lukijoilta: Nyt riittää

Maria Tolppasen (sd.) häirintää ja seksuaalista ahdistelua koskeva mielipidekirjoitus (28.9.) ja kommentit Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa (2.10.) ovat aiheuttaneet hämmennystä ja keskustelua.

Tolppanen harmittelee I-P:n haastattelussa (2.10.) sitä, että keskustelu kilpistyy pukeutumiseen sen sijaan, että esitettäisiin keinoja häirinnän ja seksuaalisen ahdistelun lopettamiseksi. Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksessa 5.10. toivotaan niin ikään keskustelun suuntaamista siihen miten voimme lopettaa häirinnän.

Häirintä, ahdistelu ja kaikenlainen kiusaaminen johtuvat yleensä puutteellisista tunne-, vuorovaikutus- ja sosiaalisista taidoista. Näitä taitoja pitää siis opettaa aktiivisesti jo lapsesta lähtien kotona, varhaiskasvatuksessa, koulussa ja muissa lapsen yhteisöissä. Aikuisenakin on mahdollista oppia pois ei-toivotuista tavoista ja käytöksestä. Ensin pitää tunnistaa ilmiö, lopettaa vähättely ja vastuun sälyttäminen ahdistelluille.

Seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun lopettaminen vaatii asennemuutosta ja sitä, että me sanomme yhdessä rintamassa, että ”nyt riittää”.

Häirintää ja seksuaalista ahdistelua ei lopeteta ainakaan sillä, että tyttöjä ja naisia opetetaan pelkäämään tai pukeutumaan vähemmän provosoivasti. Kun vastuu epäasiallisesta käytöksestä sälytetään ahdistelijoiden sijasta ahdistellulle, ollaan eksyksissä.

Ihmisen käyttäytyminen ei ole sattumanvaraista. Taustalla ovat opitut toimintatavat, asenteet ja arvot. Vanhemmat lapsensa ensisijaisina kasvattajina vaikuttavat lapsen sisäistämiin arvoihin ja asenteisiin ja opettavat käytöstavat.

Lapsen ikä- ja kehitystasoon sopiva seksuaalikasvatus tarjoaa tietoja ja taitoja, joiden avulla on mahdollisuus pohtia omia asenteita, arvoja sekä oppia sopivaa käytöstä. Vanhempien kannattaa keskustella lastensa kanssa heidän vuorovaikutuksestaan ja kaverisuhteistaan koulussa, vapaa-aikana ja netissä. Lapsille ja nuorille pitää opettaa mediataitoja. Jälkikasvun sosiaalisen median käyttöä kannattaa seurata. Lapsille ja nuorille tulee opettaa omien ja muiden ihmisten rajojen ja koskemattomuuden kunnioittamista. Ulkonäköä tai pukeutumista ei kommentoida eikä toiseen ihmiseen ole lupa koskea.

Meidän pitää yhdessä sitoutua siihen, että kaikelle epäasialliselle käytökselle ja puheelle on oltava nollatoleranssi.

Irene Turenius

rehtori ja äiti

Seinäjoki

Kommentoi