Lukijoilta: Nyt riittää nuorten naisten syyllistäminen syntyvyydestä

Olen seurannut viime vuosina huolestuneena keskustelua, tai oikeammin syyllistämistä liittyen syntyvyyteen Suomessa.

Veli-Pekka Isomäen mielipidekirjoituksen (Ilkka 11.6.2019) mukaan olen syyllinen, joten käytän tässä puolustuspuheenvuoroni korkeasti koulutettuna nuorena naisena.

Isomäen mielipidekirjoituksessa paistoi yhteiskuntamme rakenteisiin pesiytynyt tarve syyllistää naisia. Nyt ongelmaksi esitetään sitä, että Suomessa naiset alkavat olla korkeammin koulutettuja kuin miehet.

Syntyvyyden kasvattamista ei voida sysätä vain nuorten naisten kontoille, myös miehet voivat terästäytyä asian suhteen. Ylipäätään syyllistämisen tie on kestämätön, ennemmin hakisin ratkaisuja.

Syitä syntyvyyden alenemiseen on koostettu useamman asiantuntijan ja mielipidesaarnaajan avulla, milloin missäkin mediassa. Helsingin Sanomissa (26.8.2017) oli esitettynä viisi selitystä siihen, miksi Suomessa syntyvyys laskee: taantuma ja työn epävarmuus, lastenhankinnan lykkääminen, sopivan kumppanin puute, vapaaehtoinen lapsettomuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat.

Omien kokemusteni ja lähipiiriäni seuranneena voin allekirjoittaa esitetyt viisi väittämää. Lama-ajan lapsena ja taantumassa aikuistuneena halusin, että minulla on vakituinen työsuhde, ennen kuin toive lapsesta konkretisoituu.

En sanoisi, että olemme ”lykänneet” lapsen hankintaa, mutta yhteiskunnan luomat paineet nopeasta valmistumisesta ja verorahojen kuluttajasta niitä tuottavaksi jäseneksi olivat syitä tälle ”lykkäämiselle”.

Sopiva kumppani minulla on ja tunnen päivittäin suurta rakkautta ja kiitollisuutta miestäni kohtaan, ettei minun tarvitse kohdata elämäntilanteen muutosta yksin. Tiedän, ettei kaikilla nuorilla naisilla ole samanlaista tilannetta, puhumattakaan nuorista miehistä.

Miksi ei kirjoiteta enemmän miesten lapsettomuudesta? Eivät haaveet lapsesta ole vain naisten oikeus.

Vapaaehtoinen lapsettomuus lienee Isomäen mukaan tätä ”omahyväistä itsensä toteuttamista” ja ilmastonmuutoksen käyttämistä tekosyynä. Kaikki ihmiset eivät vain halua lapsia. Ja se on heidän henkilökohtainen, ei yhteiskunnan päätös.

Mitä tulee ilmastonmuutokseen ja maapallon väkiluvun vauhdikkaaseen kasvamiseen, niin Suomi ei ole yksin maailmassa. Yksi Suomessa syntynyt lapsi kasvattaa maapallon väkilukua siinä missä Aasiassa tai Afrikassakin syntynyt.

Minua ei ”oppineena naisena” rohkaissut perheenperustamiseen pelottelut tulevaisuuden eläkkeiden maksuongelmista. Tulevaisuudessa ikäluokkien pienentyessä rahaa eläkkeisiin menee vähemmän, kuten myös varhaiskasvatukseen ja koulutukseenkin.

Minua ei saa lisääntymään se, että asuinpaikkakuntani maksaisi ”touhutonnin” tai pelko suomalaisten sukupuutosta. Syy, miksi olen nyt jäämässä äitiyslomalle, on se, että me vain yksinkertaisesti halusimme lapsen. Kukaan ei ole sitä meiltä vaatinut, kysellyt tai odottanut. Tämä päätös oli vain puhdasta rakkautta, ei velvollisuutta.

Marja Lotta Syrjälä

diplomi-insinööri ja tuleva äiti

Seinäjoki

Kommentoi