Lukijoilta: Ole itse hyvän käytöksen esimerkki

Mediassa on seurattu viime viikot Helsingissä joulukuussa tapahtunutta tapausta, missä vuosia kiusaamisen kohteena ollut 16-vuotias poika kuoli pitkään jatkuneen pahoinpitelyn seurauksena. Tappajiksi muuttuneet kiusaajat olivat samanikäisiä.

Uhria oli jo ala-asteelta lähtien nimitelty, eristetty, alistettu ja tönitty sekä häneltä oli varastettu tavaraa. Kiusaamisen kierre jatkui yläasteellakin. Luokkatovereitten mukaan (Helsingin Sanomat 15.1.2021) kiusaamisen kohteeksi joutunut poika oli ystävällinen ja kiltti, joka harrasti muun muassa sarjakuvien piirtämistä.

Kovin usein kiusaamisen kohteeksi joutuvat lapset, jotka ovat herkkiä, kilttejä ja ystävällisiä. He ovat niitä, jotka uskovat ihmisten hyvyyteen ja siihen, että erilaisuuksista huolimatta olemme samaa yhteisöä. Ja että pahaan ei vastata samalla mitalla, vaan hymyllä ja ystävyydellä. Kiusaajat taas ovat röyhkeitä kovanaamoja ja oman edun tavoittelijoita, jotka eivät anna mitään arvoa henkilöille, jotka eivät ole heidän kanssaan samaa mieltä tai toimi heidän käskyjensä mukaan.

Onko kiusaaminen vain lasten ja nuorten maailman ongelma? Ei. Samoja kiusaamisen piirteitä on nähtävissä aikuistenkin kesken, mutta ne osataan taitavammin piilottaa. Lasten ja nuorten kohdalla kiusaaminen on usein enemmän fyysistä kuin aikuisilla. Sosiaalinen eristäminen, nimittely, uhkailu, painostaminen ja alistaminen eri tavoin eli henkinen väkivalta taas kuuluu enemmän ”aikuisten” kiusaamisen keinovalikoimaan.

Kiusaaminen on iso ongelma. Lait ja säännöt, ohjelmat ja julistukset eivät ongelman kitkemisessä auta. Muutos lähtee ihmisistä.

Lapset ja nuoret saavat roolimallin aikuisten käytöksestä ja toimintatavoista. Jos aikuiset eivät osaa käyttäytyä sivistyneesti ja reilusti toinen toisiaan kohtaan, miten sitä voi odottaa lapsilta? Jokainen meistä on siis itse hyvän käytöksen ja reilun pelin esimerkki niin omille lapsille kuin muille ihmisille.

Tuomas Koivuniemi

Kauhajoki

Kommentoi