Lukijoilta: Olemme välinpitämättömyysvaiheessa

”Ajalle ominainen räjähdysherkkä yhdistelmä vahvan johtajan kulttia, tiedotusvälineiden tukemaa joukkotyhmistymistä, tunkkaista nationalismia...”

Ajatukset ovat vuodelta 1925 ja niiden julkituojaksi on ilmoitettu filosofi Wittgenstein. Kyseisenä vuonna ilmestyi myös kirja, jonka kirjoitti muuan Hitler.

Oman aikakautemme kuohunnasta voisi joku kirjoittaa samoin sanoin kuin Wittgenstein. On vain ajan kysymys milloin pintaan pulpahtaa ”uusi Hitler”, jonka kiihkomieliset puheet ja ajatukset villitsevät kansakunnan toisensa jälkeen.

Tarjokkaistahan ei ole puutetta, heillä vain ei ole vielä tarpeeksi yleisöä, joka nousisi taputtamaan, kun kansakunnan ”vihollisia” osoitetaan sormella.

Olemme vasta välinpitämättömyysvaiheessa. Saatamme kuitenkin päätyä 30-luvun tapahtumien todistajiksi, annamme oikeutuksen sille, että rodullisesti erilaiset ”hävitetään”, samoin käy myös heille, jotka ovat vammaisia, hulluiksi määriteltyjä tai muuten rotuopillisesti vääränlaisia.

Voimme välttää tämänkaltaiset tapahtumat vain, jos luovumme välinpitämättömyydestä, ja ilmaisemme, että emme hyväksy edellä mainittuja oppeja. Selän kääntäminen ja näkemättä oleminen tarkoittaa samaa, kuin hyväksyvä nyökkääminen.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Kommentoi