Lukijoilta: Olisiko omat maakuntalehdet sittenkin parempi ratkaisu

Olemme saaneet lukea Ilkka-Pohjalaista runsaat viisi kuukautta. Muutos itsenäisiin maakuntalehtiin on merkittävä. Monet tilaajat, kuten myös allekirjoittanut, eivät ole olleet tyytyväisiä lehden linjaan ja juttuihin. Kuinka moni vaasalainen on kiinnostunut Seinäjoen Alasenpuiston monitoimikentän pinnoitteesta? Tai montako eteläpohjalaista kiinnostaa Mustasaaren kielikylvyn onnistuminen. On myös väitetty, että Vaasan seudulta on enemmän juttuja kuin Seinäjoen seudulta.

Maakuntalehti Ilkka on ollut tärkeä Etelä-Pohjanmaan kehitykselle. Lehti puolusti herkeämättä Etelä-Pohjanmaalle tärkeitä hankkeita. Tästä esimerkkinä on Ahon hallituksen aloittaman aluehallintouudistuksen puolustaminen. Uudistuksen seurauksena vuonna 1994 seutukaavaliitot lakkautettiin ja muodostettiin 18 maakuntaa. Vanhan Vaasan läänin alueelle tuli kolme itsenäistä maakuntaa. Samanaikaisesti saatiin myös oma työvoima- ja elinkeinokeskus ja Seinäjoella aloitettiin ammattikorkeakouluopetus. Nämä päätökset aloittivat valtavan Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan kehityksen.

Lehden linjaa on moni ihmetellyt, ainakin täällä päässä. Yritetään saada Vaasa ja Seinäjoki vastakkain sekä vastustetaan Seinäjoen kehittämishankkeita. Tästä esimerkkinä on ollut Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteistyöhanke, joka ainakin tällä erää kariutui Tampereen yliopiston hallituksen aikalisään. On todella vahinko, että sopimusta ei syntynyt. Sopimus olisi tuonut vuoteen 2025 mennessä 500 uutta opiskelijaa, 100 uutta työpaikkaa ja runsaasti maisteri- ja Di tutkintoja. Lehdestä saa sellaisen kuvan, että olisi ollut hyvä, ettei Seinäjoki saanut tätä kaikkea.

Kuinka moni rehellisesti uskoo, ettei koulutuksesta leikata, kun tulee koronan maksun aika. Tällöin pienet ammattikorkeakoulut ovat heikoilla matkassa, kun vielä samanaikaisesti nuorten määrä laskee ja kilpailu koulutuspaikoista kasvaa.

On hyvä muistaa, että Vaasalla ja Seinäjoella on monella saralla hyvää yhteistyötä. Tästä esimerkkinä on sairaanhoitopiirien yhteistyö. Syöpäsairauksien sädehoito on keskitetty Vaasaan ja tehokas pesulatoiminta Seinäjoelle.

Olemme molemmat mukana Suomi-radan kehittämisessä, johon liittyy Seinäjoki–Vaasa-radan ylikäytävien poistaminen ja nopeuden nostaminen 160 kilometriin tunnissa, jolloin matka-aika olisi 30 minuuttia. Tämä on molempien kaupunkien tavoitteena. On ikävä vanhaa Ilkka-lehteä.

Harry Wallin

kaupunginvaltuuston 2. vpj.

Seinäjoki

Kommentoi