Lukijoilta: Olosuhdeohjelma hiihdon pelastajaksi

Seinäjoen Jouppiskan ensilumenlatu on erinomainen kansanterveydellinen investointi. Baanan ansiosta hiihtokausi Seinäjoen ympäristössä alkoi noin 40 päivää aikaisemmin kuin se luonnonlumella olisi ollut mahdollista.

Osallistuvan havainnointini perusteella voin todeta, että sadasta suksittelijasta kirkkaasti yli 90 on muita kuin kilpahiihtäjiä. Valtaosan ikä taitaa alkaa vähintään nelosella. Onneksi joukossa on sentään joitakin lapsiakin.

Talvet ovat olleet 2010-luvulla hyvin oikukkaita. Säilö- ja tykkilumen avulla on kuitenkin päästy reippaan neljän kuukauden mittaisiin kausiin Seinäjoen ympäristössäkin.

Vielä omassa lapsuudessani ja nuoruudessani 1970- ja 1980-luvuilla hiihto oli Suomen kansallisurheilua. Herralan koulullakin oli joka kevättalvi omat kisat.

Jokainen oppilas tietenkin osallistui ja tulokset lätkäistiin ajan tavan mukaan koulun seinälle. Taitaisipa aika moni nykyajan vanhempi pillastua moisesta.

”Onko meidän Jani-Petterin pakko? Ja tuloksia ei kyllä ainakaan julkaista”, kuulen korvissani huoltajien tuiman viestin.

Viimeistään vuoden 1995 MM-kulta sinetöi jääkiekon aseman kansakunnan kaapin päälle. Muiden urheilumuotojen lajiniilojen on turha kadehtia kiekkoväkeä. Heistä pitää ottaa esimerkkiä.

Lätkän voittokulku on täysin määrätietoisen ja pontevan jo 1960-luvulla alkaneen kehitystyön tulosta. Hankkeen näkyvin osa on tietenkin huima koko Suomen kattava halliverkosto.

Ihan samalla tavoin pesäpallossa käynnistettiin oma ohjelmansa 1980-luvun lopulla. Sen ansiosta saatiin hiekkatekonurmet ja mammuttimaiset katsomot.

Nyt hiihdossa on tehtävä samalla tavalla. Lajiliiton on käynnistettävä erittäin voimakas olosuhdeohjelma, jolla saadaan Etelä- ja Keski-Suomeen tykkilumilatujen verkosto.

Baanat pitää kaiken lisäksi olla siellä, missä ihmisetkin. Omassa kotikunnassani tämä tarkoittaisi Palonkylän kuntoradan kilometrin lenkin varustamista lumetusjärjestelmällä.

Korostan vielä lopuksi, että moneen muuhun liikuntainvestointiin verrattuna hiihtolatuihin satsaaminen on todellinen kansanterveydellinen panostus.

Jussi Ketonen

Ilmajoki

Kommentoi